25.3.10

Apenes om datalagringsdirektivet

I den nye Personvernrapporten fra Datatilsynet er det intervju med avtroppende direktør Georg Apenes. Datalagringsdirektivet er selvsagt et av de temaene han er opptatt av.

- Jeg insisterer på at det er borgerne som skal holde øye med staten. Ikke omvendt, sier han.

- Når man først har et register med kommunikasjonsdata, kan det fort komme andre legitime interesser som vil ha innsyn. Barnevernet. Kriminalomsorgen. Utdanningsetaten. Og hvorfor skulle ikke de få tilgang? Hvorfor skal politiet ha monopol?

Han ser datalagringsdirektivet som starten på en farlig utvikling. Et vedtak vil utløse krav om tilsvarende innsamling av kunnskap og tilgjengeliggjøring på andre felt. «Totalitært svermeri» har Apenes kalt tidsånden. Man ønsker seg oversikt og opplysninger for å kunne styre mer rasjonelt. Men rasjonelt er ikke nødvendigvis det samme som fornuftig, påpeker Apenes.

Jeg ønsker å ha retten til et privatliv. Derfor har jeg signert folkets høringsuttalelse.

Share/Bookmark

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post