11.2.10

TV 2-nyhetene + nettmøte

- Det har i årevis vært et politisk mål å få ned tvangsbruken i psykiatrien. Men myndighetene har sviktet. Sterk case kl 21 på TV 2 i kveld, forteller TV 2-journalisten Haakon Eliassen.

Oppdatering:
Se TV 2 Nyhetskanalen akkurat nå.
Helsedirektoratet og Norsk psykiatrisk forening "kommenterer", og bekrefter at de ikke har kontroll på hva de driver med.
Har du innspill? Kontakt hei@tv2.no
Olav Nyttignes fra Rådet for psykisk helse stiller til nettmøte fredag kl. 11: Send inn spørsmål!

Flere innlegg om tvang/ tvangsinnleggelser finner du her.

Share/Bookmark

7 kommentarer:

 1. Jeg får myrekryb af udtalelser som at der skulle findes "rett bruk av tvang", og at det jo er en "subjektiv opplevelse", når tvang opleves som et overgreb. Med andre ord: det er din egen skyld, hvis du føler det som et overgreb, at blive tvangsindlagt og -behandlet. Du kan jo bare lade være med, at føle det sådan. Også rigtigt, på sin vis, men kun hvis man hedder Buddha til mellemnavn, og hvis man gør det, så ville man aldrig nogensinde kunne finde på, at bruge tvang mod nogen. Hvis man kan finde på det, kan man heller ikke forvente, at de, det går ud over, tager éns psykiatriske udageren mod dem med buddhistisk sindsro, og ikke lader sig gå på af det.

  At sige, at der findes "rett bruk af tvang" er det samme som at sige, at der findes korrekt brug af tortur. Og så længe den tanke får lov til at dominere debatten om tvang, vil debatten ikke føre nogen vegne.

  SvarSlett
 2. Per Son13.2.10

  Marian: Enig! Godt formulert.

  SvarSlett
 3. Anonym13.2.10

  Helsemyndigheter bør ta med i betraktning at folk ikke er buddhister, og at aggresjon kan slå tilbake på de som har utført tvangen. Det kan da umulig være gunstig basere seg på et system som gjør at utøverne av dette systemet må måtte kikke seg over skulderen resten av livet i frykt for at noen vil hevne seg.

  SvarSlett
 4. Anonym: Jeg kjenner ikke til at noen har hevnet seg gjennom voldsbruk etter at de ble utskrevet. Har du dokumentasjon på at dette skjer?

  SvarSlett
 5. Anonym13.2.10

  Nei, har ingen dokumentasjon, men innbiller meg at i hvertfall noen vil ønske å ta hevn. Kanskje kan hevnen komme såpass lang tid etter og utført av en torpedo, kanskje i form av noe som likner en ulykke, slik at den ikke kan spores til overgrep i psykiatrien. Men jeg vet ikke. Jeg tar selvsagt sterk avstand fra slikt, selv om jeg samtidig blir litt fasinert av Lisbeth Salanders framgangsmåter. Kanskje ikke så vanlig eller sannsynlig at dette skjer, men det vil jo uansett alltid være en mulighet for at man har kødda med feil person.

  SvarSlett
 6. Anonym, du dikter om et problem som kanskje ikke fins. Frykten for "psykiatriske pasienter" er stor nok som den er, så dette var virkelig helt unødvendig.

  SvarSlett
 7. Anonym: Uheldigt udtrykt, ja. Men du har ret i det omfang som sundhedsvæsenet ikke bør undre respektive brokke sig (og jeg hører også det igen og igen, at ansatte i psykiatrien beklager sig over, at være udsat for "patienternes" "udageren"), når ansatte oplever voldelige reaktioner, når de udsætter et menneske, der i forvejen er desperat og livræd, for tvang. Det sker imidlertid ikke tre dage, måneder, eller år efter at vedkommende blev udsat for overgreb, at h*n reagerer håndgribeligt, men hér og nu, mens overgrebet står på, og således drejer det sig ikke om hævn, men om, især taget graden af angst og desperation i betragtning, meget forståeligt selvforsvar.

  Jeg kender heller ikke til nogen tilfælde, hvor "patienter" har hævnet sig.

  Jeg kender kun til tilfælde, hvor systemet har hævnet sig, ved at få dømt "patienter" til "behandling", og somme tider endda forvaring, der, livræd og i desperation, har vovet at gøre modstand mod tvang.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post