3.2.10

Problematiserer skillet mellom religion og politikk

I dagens Klassekampen er det intervju med teologiprofessor og kjønnsforsker Jorunn Økland, der hun problematiserer skillet mellom det sekulære og det religiøse.

– Det er vanvittig at Norge har verdens mest generøse støtteordninger for trossamfunn uten at det settes opp noen kriterier. Sånn har det blitt bare fordi man har tenkt at religion er noe helt annet som vi ikke forstår. Man overlater hele definisjonsmakten til de andre, sier Økland og illustrerer med et eksempel.

– Nå bruker Norge milliarder på å slåss mot Taliban i Afghanistan. Hvis de samme folkene hadde kommet til Norge og opprettet et trossamfunn, så ville de fått statsstøtte. Alle skal ha religionsfrihet, organisasjonsfrihet og grunnleggende rettigheter, men som samfunn har vi lov til å ha meninger om hva slags former for religion vi vil være med på å understøtte.

Det er ikke noe spesielt med religion som gjør at det skal være illegitimt å ha meninger og oppfatninger om det, sier professor Økland.

Hun mener vi godt kunne hatt mer kunnskap om teologi og religion.

Mens dagens politikere holder seg unna religionen når de skal gi legitimitet til sine argumenter, brukte kommunismens grunnleggere Karl Marx og Friedrich Engels flere ganger religiøse referanser i sine skrifter.

– Marxismens idé om at utviklingen vil nå et stadium av det klasseløse samfunnet hvor dialektikken skal bringes til opphør, likner Johannes’ åpenbaring. Hvis du ikke kjenner til Åpenbaringens endetidstenkning, så er det veldig underlig at dialektikken plutselig skal stoppe opp.

– Her i Norge har vi tro på at sosialdemokratiet vil fortsette tusen år fram i tid. Det er en ganske naiv forestilling, som jeg ikke tror hadde vært mulig hvis ikke grunnen var beredt av marxisme og apokalyptisk kristendom, sier Jorunn Økland.

Share/Bookmark

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post