12.2.10

Nettmøte om tvang + intervju med Hege Orefellen

TV 2 arrangerte nettmøte med rådgiver og psykolog Olav Nyttingnes fra Rådet for psykisk helse i dag. Jeg rapper noe av det Olav Nyttingnes svarte to innsendere:

Mange har fortalt oss om skadevirkningene av tvang. Noen av disse er:

- Vektøkning på 10-30 kg utfra bivirkninger av medikamenter, samtidig som medikamentene ikke hjalp noe særlig.
- Følelsen av at ens egen mening ikke teller, siden den ble overkjørt under behandlingen. Dette kan være lenge etter at tvangen er opphevet.
- Man lar være å oppsøke lege eller helsepersonell fordi man er redd for å utsettes for mer tvang etterpå.
- Man tør ikke fortelle åpent om hvordan man har det til hjelpere fordi man er rett for at det skal utløse tvang. Noen hemmeligholder derfor selvmordstanker.
- Man mister tiltroen til at politiet er til å stole på, fordi de assisterte ved en tvangsinnleggelse. Noen forteller om angstanfall bare ved synet av en politibil selv ti år etter en tvangsinnleggelse.
- Medikamentene passiviserer og gjør mer likegyldig, slik at det blir vanskelig å ta tak i eget liv i forhold til arbeid
- Noen forteller om alvorlige varige helseskader av medikamentene.
- Noen forteller at de fikk lyst til å dø fordi deres vilje ble lagt så liten vekt på.

Det finnes også flere andre eksempler. Det er rett og slett stor variasjon i hvordan tvang i psykisk helsevern virker på den enkelte. Noen rammes hardt, mens andre går videre uten at historien med tvang blir så stor bør.

Det er viktig at hjelpen ikke blir enten institusjon med tvang eller ingenting. Dessverre kan gjentatte tvangsinnleggelser ofte bidra til at også personen selv ser situasjonen slik, og ønsker å nyte perioden i frihet frem til neste tvangsinnleggelse, og mister troen på at det finnes en tredje vei, med mulighet for langsiktig bedring eller et bedre liv.

Vi er opptatt av å vende hver stein for å finne en tredje vei i situasjoner som dette.

TILLEGG:
Intervju med Hege Orefellen, som vi så i nyhetssendingen i dag. Der er også blant andre professor Georg Høyer med.
OPPDATERINGER:
TV 2 lørdag 13.02.: 80 % av tvangsinnlagte ikke til fare for seg selv eller andre
TV 2 søndag 14.02.: Tvang i psykiatrien kan være lovbrudd
TV 2 mandag 15.02.: – Dårlige holdninger øker tvangsbruk

Share/Bookmark

5 kommentarer:

 1. Kanskje du kan starte en underskriftskampanje for å få dette temaet grundigere belyst? De sosiale mediene er effektive på dette området. Vår helse- og omsorgsminister Anne Grethe Strøm-Eriksen har ord på seg for å være dyktig og ryddig. Det er ikke umulig at hun på bakgrunn av en slik kampanje vil sette i gang et forskningsprosjekt.Et slikt prosjekt bør inneholde disse punktene:
  1. I hvor stor grad brukes tvang i psykiatrien?
  2. Hvilke psykologiske konsekvenser viser det
  seg at bruk av tvang ofte fører til?
  3. Hvilke alternativer finnes til bruk av tvang?

  Det å skaffe seg bedre kunnskaper på disse områdene,må alle være interesserte i som ikke har noe å skjule.

  SvarSlett
 2. Nei, jeg kommer ikke til å starte en underskriftskampanje.

  SvarSlett
 3. Anonym13.2.10

  Hei, dette gjelder tvang i psykiatrien. Men hva med tvang i kommunens sosialtjeneste? Der benyttes også tvang på forskjellige måter til å tvinge klienter i kne. Kjenner til ett spesielt tilfelle der vedkommende har fått vedtak om kommunal bolig, men en bolig med en hel bråte mangler pga saksbehandlingsfeil. Leietaker måtte derfor etter få dager si opp kontrakten, og mener det blir feil å betale full husleie for et midlertidig "hjem" hvor det heftes mangler. Kommunens sosialtjeneste går da inn med tvang hvis leietaker ikke gjør som kommunen "veileder", og dirigerer uføretrygden til såkalt forvaltningskonto. Spiller ingen rolle om det er en såkalt "frivillig" forvaltning, fordi det i prinsippet admnistreres som tvungen forvaltning. Kommunens sosialtjeneste forhindrer den kronisk sjuke, uføretrygdede fri disposisjon av egne trygdemidler, og tvangshenter slik den såkalte husleierestansen.

  Her skulle saksbehandlerne ha kommunisert i dialog med den uføretrygdede for å få til en minnelig ordning, i stedet for å undertrykke og umyndiggjøre vedkommende med tvangsdirektiv. I den vanlige forretningsverdenen ville ikke slik tvangsinnhenting av husleie /betaling vært mulig for noen andre. Der ville det sannsynligvis blitt forhandlet med leietakeren om hvor mye vedkommende skulle betale i husleie, der det hefter mangler for normal tilværelse.

  Med slik fremferd skaper den kommunale sosialtjenesten psykisk syke mennesker. Slik produseres "personlighetsforstyrrelser" m.m. Dette er bare ett av uttallige eksempler på overgrep og krenkelser begått av Navs kommunale sosialtjeneste.

  Diskuterer man, eller hever stemmen på Navkontoret, blir politiet tilkalt, og man blir da som "kunde" av Navs kommunale sosialtjeneste betegnet som "truende" . Slik påføres man effektivt munnkurv!

  Hilsen Opprørt!

  SvarSlett
 4. Hege Orefellen fikk forresten Ytringsfrihetsprisen innen psykisk helsevern 2010.

  Gå til innlegget om prisvinneren 18.11.2010, eller klikk på "H. Orefellen" i det grå feltet ovenfor for å lese juryens begrunnelse.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post