9.2.10

- Min verdighet er truet

«Hva jobber du med?» er et hyppig spørsmål når man møter nye mennesker. Å høre til en gruppe som i mediene gjerne omtales som «sosiale tapere», er ille nok. Men med den debatten som foregår nå, skammer jeg meg mer og mer over å måtte svare «jeg er uføretrygdet».

Dagens Aftenposten

Share/Bookmark

9 kommentarer:

 1. Hei hei Sigrun!

  Eg kjenner meg utruleg godt igjen! Eg synest der er trasig når nokon spør kva eg gjer, å eg må svara at eg ikkje gjer noko. Eg er ikkje ferdig med noko skule, og eg har ingen jobb. Ja det gir meg ei "taparkjensle". Og den er vond!
  Oddveig

  SvarSlett
 2. Tipper det høres bedre ut om man svarer på fransk. Da er det kanskje spørreren som føler h*n kommer til kort ;)

  Føler man skam over å være uføretrygdet, sitter kanskje de største fordommene hos en selv? Det er i så fall et leit problem.

  SvarSlett
 3. Phalloides: Jeg tror ikke man kan si at fordommene er hos den trygdede som skammer seg over å fortelle andre at vedkommende er trygdet. Det er vel nettopp reaksjoner h*n har møtt fra andre som skaper skammen. Det fins mye forakt og nedlatenhet der ute overfor trygdede.

  SvarSlett
 4. Du trenger da ikke svare "jeg er uføretrygdet" på spørsmålet "Hva jobber du med". For du jobber jo som bare f. med denne bloggen - ikke minst med en omfattende research som andre kan øse av! Så du kan bruke tittelen du gir deg selv i profilen din! Hadde du fått timebetaling etter 'bibliotekar pluss'-sats i statens regulativ, ville du ha hatt en pen inntekt - og vel fortjent ville den også ha vært!

  Det er verre å vri seg unna hvis de spør "Hvor jobber du, da?" Men 'Hjemmekontor' tror jeg etterhvert vil passere uten for mye mas.

  Jeg er heldigvis i nærheten av legitim pensjonsalder - men jeg har saktens kjent på den utenfra påførte skammen som du refererer til. Nærmest i trass satte jeg 'Uførepensjonist' som yrkestittel i bloggprofilen min, men etter at jeg er blitt deltidsarbeidende som levende vugge og vogntriller for tre babyer, samt assistent etter behov for barnehagehenting av storebroren, har jeg endret tittel til 'Bestemor'. Det er på alle måter en velsignet tittel å ha :-)

  SvarSlett
 5. Titta: Det er ikke JEG som skrev det anonyme innlegget i Aftenposten! Jeg bare linker til det.

  SvarSlett
 6. Jeg tør jo næsten ikke sige det, men jeg vil give phalloides lidt ret. Man behøves ikke, at lade sig overvælde/kontrollere af sine følelser, heller ikke af skam. Man overvældes/kontrolleres kun af sine følelser, hvis man går ind i en identifikation med dem. Men jeg er også godt klar over, at det kan være noget af en udfordring, at skulle lade være.

  En anden side af sagen er, at man, som jeg læste et sted hen forleden (husker desværre ikke lige hvor), selv gør brug af manipulation, når man melder ud, som artiklen gør det, at "det hér kan i simpelthen ikke være bekendt, at gøre mod mig! Det gør ondt!" Man gør egentligt det samme, som de personer, der mener, man burde skamme sig, fordi man ikke er i arbejde. Man vender bare ligesom spydet rundt, og siger, at de burde skamme sig, at tænke sådan. Jeg tror ikke, det ændrer noget som helst ved, at de tænker det, de gør. Som jeg ser det, kan man kun prøve, at få folk til at forstå, at det ikke er en selvvalgt situation, man er i. I det omfang, som folk så ikke vil forstå, må det være deres problem.

  Jeg ved godt, at det lyder helt hen i vejret for de fleste, men man kan faktisk godt lade være med at samle alt op, og slæbe det med sig resten af livet. Og jeg siger det som én, der selv har visse tendenser til at samle op, og slæbe med sig.

  SvarSlett
 7. Marian: Det er ikke på grunn av hva folk TENKER at denne skribenten reagerer, men på grunn av hetsingen av trygdede som har vært i norske medier den siste tiden. Det hevdes at de mnangler moral m.m.

  SvarSlett
 8. Sigrun: Jeg ved det godt. Og jeg synes bestemt også, at det er at føje spot til skade, denne hetz. Men det virker kun, så længe folk tager det personligt, og giver udtryk for, at de faktisk føler sig hetzet. Som artiklen gør det. Det er nærmest som at hælde olje på flammerne.

  SvarSlett
 9. Anonym12.2.10

  DEt derre innlegget i Aftenposten var innmari gjenkjennende! Har dere lest mobbekommentarene som følger det? Jeg er også uføretrygdet. Jeg tenker at politikere og alle arbeidsføre/finansfiffen og millionærene som forakter sykdom og ser på det som fiasko, de har nå kommet dithen de ønsker. Kronisk syke, arbeidsuføre blir nå mobbet slik røykere ble det. Sett ned på. Stigmatisert.

  Aftenposten har også hatt fokus på de rådyre kommunale boligene, som forfaller. I Aften 11.febr. står en eller annen uprofesjonell idiot fra Boligbygg frem og stigmatiserer sine egne leietakere med som psykisk syke, kriminelle, asylsøkere, rusmisbrukere, og ja, jeg husker ikke alle merkelappene. Kan det være hevn for det negative fokuset på Boligbygg? Nå blir det slik at der Boligbygg, dvs. kommunen går til innkjøp av leilighet i borettslag eller sameier, der vil nå "alle" vite at de nye naboene som flytter inn sannsynligvis representerer "rus og psykiatri". Og det kan være fa'li det! Da må vi passe på unga vårs, sier de. Merkelig at Boligbygg ikke leier ut til leddgiktssjuke, trafikkskadde, eller de som har blitt funksjonshemma av andre fysiske sjukdomsårsaker? Noe så uprofesjonelt av en kommunal boligtilbyder, som forvalter boliger på vegne av fellesskapet!!!! Selvsagt finnes det også leietakere i Boligbygg med boevne, som ikke raserer pga rus og annet. HVOR SKAL DETTE ENDE? Tipper at det snart tipper over for en eller annen som ikke tåler denne offentlige mobbinga og nedrakkingen av sjuke.Politikerne er ikke det spøtt bedre, like uprofesjonelle de! Sannsynligvis et ønsket resultat. Folk skal nå bli flaue, se ned og bøye nakken, og stå med lua i hånden fordi de er sjuke og latsabber som ligger de friske, som jobber ræva av seg, til byrde!

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post