23.1.10

Styrke eller svakhet

Skildringer av psykisk lidelse i Alf Prøysens debutbok, het en artikkel i Legeforeningens tidsskrift i 2005. Tre av novellene i denne Prøysen-boken handler om mennesker som utvikler psykiske lidelser. De tre er kvinner, og de heter alle Karen.

Artikkelen drøfter de tre tilfellene på bakgrunn av psykodynamisk teori, men også ut fra alternative fortolkninger, altså uten et psykiatrisk perspektiv.

I "Et steg for langt" treffer vi den første Karen.

Psykiatrisk perspektiv
Prøysen forteller om utviklingen av en psykose hos Karen, og han beskriver forhold som kan ha vært med på å utløse den.

Hun utvikler tegn på en depresjon, blir irritabel og isolerer seg. Fremdeles har hun virkelighetssansen i behold, hun har ikke gjort noe galt. Men under lurer likevel skyldfølelsen og skammen.

Til slutt bryter hun helt sammen. En kveld går hun rundt i bygda. Hun er ustelt, skriker og ler. Nå skal hun brenne opp både stua hun bor i, og Aksel med, forteller hun til skrekkslagne bygdefolk som da ringer etter doktoren.

Alternativt perspektiv
Vi kan også lese «Et steg for langt» uten et psykiatrisk eller psykodynamisk perspektiv. Når Karen trekker seg tilbake og isolerer seg, trenger ikke det være tegn på en depresjon. Det kan være et bevisst valg.

Det kan ses som et tegn på Karens styrke og mot at hun på slutten går rundt og skriker ut sin fortvilelse mot det sosiale presset i bygdemiljøet.


Hva som er styrke og hva som er svakhet, avhenger av fortolkning. Det vil vel også gjelde i forhold til fenomenet åpenhet om det såkalt private i det offentlige rom, som helgens A-magasinet skriver om.

1 kommentar:

 1. Milia23.1.10

  Veldig interessant dette med styrke/svakhet og hva vi mennesker legger i dette.
  I min dysfunksjonelle slekt er det svakhet å vise følelser, eller reagere i det hele tatt.
  Alt skal prelle av, og man skal dermed vise at man er sterk.
  Dette er jo rett og slett latterlig, men prøv å forklare det .....
  Jeg har gitt opp og lever mitt behagelige liv et stykke unna heldigvis.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post