22.1.10

Pass opp for "psykiatrikritikere"!

Jeg satt og pratet med min bekjente Erik, som fortalte at han hadde litt kontakt med terapeut Olsen. De hadde blant annet vært ute og spist middag sammen. Olsen er offentlig godkjent helsearbeider og driver egen terapipraksis.

Mange har satt pris på Olsens utspill i den offentlige debatten, for Olsen er kritisk til en del av den psykiatriske praksis. Olsen fikk fort en høy stjerne blant psykiatrikritiske brukere og eksbrukere.

- Ja, Olsens kritikk er betimelig, sa jeg til Erik, selv om jeg slett ikke har sans for alt Olsen skriver om terapi. Jeg lurer på om ikke Olsens synspunkter kan ha noe med private erfaringer å gjøre.

- Private erfaringer? Hva mener du? undret Erik.

- Vet du ikke at Olsen har et barn med store problemer? spurte jeg.

Nei, det visste ikke Erik. Og han lovte å ikke bringe dette videre til noen. Men det var nettopp det han gjorde. Han fortalte det til Olsen selv. Olsen reagerte på dette som om jeg hadde ønsket å sverte, noe som overhodet ikke hadde vært i mine tanker. Jeg mener, man snakker faktisk av og til om folks problemer uten å ha noen intensjoner om å skade.

Olsen ble så rasende for at jeg hadde sagt dette til Erik, at jeg ble uthengt som gal. Ja, ikke bare jeg, men hele det kritiske brukermiljøet jeg var del av. "Mange der er schizofrene", skrev Olsen i en mail til Erik. Erik skrev ut mailen til meg, og den oste av forakt overfor folk med psykiske vansker.

Jeg fortalte det videre bare til Anne, som var en felles bekjent av Olsen og meg. Hun ble sjokkert over Olsens sterke reaksjon, men la til at hun selv syntes Olsen ble for mye forgudet for sine psykiatrikritiske synspunkter.

Litt tidligere var det en annen psykiatrikritisk terapeut vi fikk slite med. Den behandleren fikk også en høy stjerne hos mange, men ingen av oss visste hva slags terapi vedkommende bedrev. Terapeuten virket veldig all-right inntil det skulle ordnes opp i en konflikt, og da trodde jeg vedkommende bare hadde en dårlig dag.

Det viste seg imidlertid at terapeuten var ganske spesiell. Vedkommende skrev i journalen til folk som gikk, eller hadde gått, i terapi etter å ha truffet dem i helt andre settinger enn i terapirommet. Noen av terapitimene foregikk på kafé, tydeligvis uten tanke på taushetsplikten. Klienter fra privatpraksisen ble invitert inn i miljøet vårt, slik at vi på den måten skjønte at de gikk i terapi. En av oss ble lagt for hat og terapeuten begynte regelrett trakassering av vedkommende. Senere fikk vi vite at terapeuten på den tiden var i Helsetilsynets søkelys.

Vi har også opplevd en psykiatrikritisk behandler som har brutt taushetsplikten, ved å viderebringe helseopplysninger om en av oss som behandleren hadde kontakt med. Og en til som brøt taushetsplikten, var en som min venninne Hilde begynte i terapi hos. Hilde og jeg traff terapeuten på et psykiatrimøte, hvor vedkommende holdt et psykiatrikritisk foredrag. Hilde fortalte at hun var deprimert. "Ring meg", sa terapeuten, "for jeg har ledig time". Det var en del ting Hilde reagerte på, blant annet at terapeuten pirket borti gudstroen hennes. Hilde og jeg delte leilighet på den tiden, og en dag ringte terapeuten mens Hilde var ute og begynte å diskutere hennes helse med meg! Begge disse var autorisert helsepersonell.

Jeg er overbevist om at ikke alle som kontakter det psykiatrikritiske miljøet, gjør det av rent uegennyttige og idealistiske grunner. Både autorisert helsepersonell uten avtale med det offentlige, og alternativbehandlere som tilbyr alt fra håranalyse til Hawaii-massasje, kan ha rent økonomiske motiver. Godkjent helsepersonell kan søke tilhengere og klienter fordi de driver litt kontroversiell behandling. Pågangen fra alternativbransjen er enorm.

Det er all grunn til å vise samme sunne kritiske sans overfor folk som kan gi uttrykk for samme mening som en selv har, som overfor dem en pleier å identifisere som meningsmotstandere.

2 kommentarer:

  1. Har mange gange observeret fænomenet, især i det amerikanske blogland, at folk kommenterer sympatiserende på psykiatrikritiske blogs/indlæg, for så at afslutte deres kommentar med noget à la: "Og så har jeg for resten skrevet bogen xyz, som kan købes her (link indbygget)", eller: "Xyz-kosttilskuddet har reddet mit liv, og det kan købes via min website, her (link indbygget)." Hahaha, hvor dum tror de egentligt, man er?!

    SvarSlett
  2. Velformulert og viktig.

    Fenomenet begrenser seg ikke til psykiatri - det er sånn med allverdens greier folk plages med. Noen skal tjene penger og/eller hausse opp egoet sitt, og litt for mange "pasientforeninger" (etc.) går for å si det mildt fem på.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post