26.1.10

Nærhet hjelper mot fordommer

Mange sykepleierstudenter har få erfaringer med psykiske lidelser før de starter i psykiatrisk praksis.

De har med seg forestillinger om denne verden som ikke stemmer overens med virkeligheten. Det kommer klart fram at mange ser på pasienter med psykiske lidelser som annerledes enn «oss vanlige», og annerledes enn andre pasientgrupper de har møtt i tidligere praktiske studier. Noen ser på psykiatriske pasienter som uforutsigbare, truende, farlige, utilnærmelige. Mennesker med psykiske lidelser sees på som en egen befolkningsgruppe med andre (og mer negative) egenskaper enn den befolkningsgruppen som studenten selv tilhører. Stereotypiene florerer, og konsekvensen er at noen er redde og gruer seg til å gå i praksis. Etter hvert endrer studentene oppfatning. Mange blir klar over at det bildet de hadde dannet seg på forhånd var preget av mangelfull kunnskap og påfølgende forutinntatthet. De ser selv at de var styrt av fordommer og at fordommene hindret mulighetene for å kunne kommunisere med pasienter på en hensiktsmessig måte. Pasienter oppfattes etter hvert som «vanlige» mennesker med vanlige ønsker og mål.

Forskningsartikkel

1 kommentar:

  1. Passer fint med NYT-essayet, som du jo også havde blogget om. Forestiller mig, at den teoretiske del af uddannelsen består af en masse snak om hjernekemi i ubalance og defekte gener osv. Da kan man jo ikke blive andet, end hunderæd.

    Også klart, at fordommene ikke holder, når man kommer tæt nok på. Derfor gør systemet jo en beundringsværdig indsats for, at bevare distancen. Åbenbart må der dog strammes lidt op om indsatsen hist og her, siden der er nogle, der alligevel kommer så tæt på, at de opdager, at "de psykisk syge" også bare er mennesker...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post