12.1.10

- Kan behandling skade?

I fjorårets siste nummer av Tidsskrift for psykisk helsearbeid spør overlege i psykiatri Christiane Kolberg: Hvordan kan vi unngå at psykisk helsevern skader mer enn det hjelper?

Artikkelen setter et kritisk søkelys på faren for å skade ved ulike tiltak innen psykisk helsevern. Til det brukes utsagn fra en undersøkelse av tidligere pasienters erfaringer, filosofiske betraktninger og forfatterens egne erfaringer og refleksjoner. Videre beskrives arbeidsformen til Akutt-teamet ved Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, der de tilstreber en nettverksbasert og dialogisk tilnærming.

Kan samtaler skade?

Ved å uttrykke oss, bli tatt imot og respondert på, kan vi få tilbake et bilde av oss selv. Gjennom kommunikasjon kan vi også bli krenket, invadert eller oversett. Det bildet vi da får av oss selv, kan gjøre situasjonen verre.

I et psykiatrisk intervju blir pasienten objekt for vår undersøkelse. Selv om det er en samtale, har den en monologisk form, fordi den ene parten styrer hva som er målsetningen med samtalen. En annen samtaleform er den dialogiske... Utfallet av samtalen er ikke gitt, men skapes i samtalen. En dialog er derfor en skapende prosess, der deltakerne er gjensidige subjekter.

Kan diagnostisering skade?

Diagnostisering av psykiske lidelser bygger ikke på objektive fenomener, men på en objektivering av menneskers uttrykte tanker, følelser og handlinger. En diagnose er et øyeblikksbilde... Men det er et øyeblikksbilde som fryses, og som lett blir knyttet til personen som en egenskap, en identitet. Når forståelsen foregår på det medisinske systemets premisser, gjør det pasienten til passiv mottager for psykiatriens definisjoner. De blir objekt for vår forståelse og behandling.

Andre spørsmål hun stiller:
Kan medisiner skade?
Kan innleggelse skade?

1 kommentar:

  1. I stedet for å spørre om psykiatri kan skade, så burde psykiater Kolberg heller spørre hvordan psykiatri skader. Den dagen psykiatrien prøver å finne ut hvordan de psykiatri skader oss, så kan det kanskje være håp om at psykiatrien kan overleve historiens gang. For at psykiatri skader, er det ingen tvil om. Det er på tide at psykiatrien begynner å beskrive den skaden de påfører oss. Ellers synger snart psykiatrien på det siste verset. Det er opp til dem selv - om de vil være en blomst blant mange andre i det nye mangfoldet av psykiske tjenester som vil vokse opp, eller om de vil visne, og tørke bort, støve ned. Og blåse bort i den nye soloppgangen.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post