24.1.10

Jesus var barn av sin tid

Teolog og tidligere misjonsprest Øyvind M. Eide sier til Bergens Tidende at eksorsismer kan føre til alvorlig psykisk skade og at det teologiske fundamentet er uholdbart. Han har jobbet teologisk med bibelmateriale om sykdomsforståelsen på Jesu tid.

- Alle typer psykisk lidelse ble på den tiden sett på som demonbesettelse. Omfattende dokumentasjon viser at man ikke hadde begreper om psykiske lidelser i antikken, sier Eide.

Han sier Jesus opererte innenfor sin tids medisinforståelse.

- Jesus ble jo menneske. Han kunne ikke gå rundt med vår tids forståelse av sykdom.

- Jesus driver for eksempel ut ånder fra en kvinne som ser ut til å ha vært revmatisk og en gutt som ser ut til å ha hatt epilepsi. I antikken trodde man feber skyldes demoner. Spesielt malaria opptrer jo i anfall, og fører tidvis til delirium.

- Men de som påstår de er bibeltro driver ikke ut ånder av malariasyke eller revmatikere i dag. Det viser at de leser tekstene selektivt og unngår dermed å ta opp de teologiske spørsmål som reises i møte med Bibelens sykdomsforståelse.

Han mener demonutdrivere i dag bygger på den samme forståelsen av demonologi som ble anvendt under hekseprosessene på 15-1600-tallet.

Samtidig kunne en katolsk eksorsist fortelle til A-magasinet før jul at mange foretrekker å være besatte framfor å bli ansett som gale:

- Det kan virke absurd, men ofte foretrekker folk å tro de er besatt av demoner enn å måtte søke behandling av en lege. Jeg forteller dem alltid: "Hør, det er bedre å være gal enn besatt!".

3 kommentarer:

 1. Den hadde jeg gått glipp av. Takk.

  Det minner meg på at jeg må få skrevet noe om eksorsisme og barnemishandling snart. Stoffet har ligget litt for lenge.

  SvarSlett
 2. BT skrev om temaet forrige helg, i forbindelse med at en kvinne har skrevet bok om at hun ble erklært demonbesatt av et par prester i statskirken for 30 år siden:
  Flere utsatt for prestene BT 19.01.
  Vanskelig for Guds barn å bryte ut av usunne menigheter BT 17.01.

  SvarSlett
 3. "Helsevesenet er ofte dårlig utrustet til å møte behovene til folk som vil bryte ut av usunne menigheter. De ser kanskje de psykiske lidelsene de har, men det bakenforliggende problemet med den usunne menigheten, forstår de ikke like lett, sier hun," læser jeg i BT-artiklen fra den 17.01.. Og jeg tænker, at, nej, klart, at de ikke forstår det tilbundsliggende problem. Det ville jo være det samme, som at forstå, at de selv fungerer efter samme mønster som de "usunde menigheder"...

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post