23.1.10

En bok om kjærlighet


Foto: Guillaume Paumier/Wikimedia Commons

En bok som merkelig nok ikke har blitt trukket inn i debatten om aktiv dødshjelp av dødshjelpmotstanderne, er Døden nær av den franske psykologen og psykoanalytikeren Marie de Hennezel. Den burde vært midt i blinken for dem som sier de vil ha aktiv livshjelp.

Forfatteren jobbet i flere år ved en avdeling for palliativt syke i Paris, og beskriver i boken egne erfaringer og opplevelser som psykolog og ledsager for døende pasienter.

I går var det premiere på teaterversjonen av boken på Den Nationale Scene. Bergens Tidende kaller forestillingen "Vakkert om livet før døden".

Da jeg leste boken, gjorde den til skamme min forestilling om hvordan en bok om døden må være. Den er et paradoks av en bok: Den handler jo om døden og døende mennesker, men den bejubler livet. Institusjonens credo er at mennesker er fullt levende helt til de er fysisk døde - en kontrast til hvordan gamle, syke og døende kan behandles i vår kultur, der mange er sosialt døde lenge før den fysiske død inntreffer. I forbindelse med at boken ble oversatt til norsk, skrev Bergens Tidende:

Selv om også de Hennezel snakker om hvordan livsfylde kan fjerne litt av angsten før døden, er det avgjørende likevel at døden ikke trenger være ensom: Hun understreker gang på gang hvor viktig det er for den døende (som i aller høyeste grad er en levende) med menneskelighet, samhold, forening med andre i møtet med døden.
(29.03.97)

Den menneskelige varme som preger dette sykehuset blir nesten en fysisk opplevelse for leseren, som forstår at jo, virkelig omsorg er mulig også når den er profesjonell og utøves på institusjon. Fordi jeg vokste opp som foreldreløs i eksistensiell forstand og derfor har følt et stort og sterkt behov for omsorg, treffer kanskje denne boken meg på en spesiell måte. Men siden den også er en umåtelig vakker bok, vil den egne seg for alle som setter pris på det gode i livet.

François Mitterrand, som selv hadde kreft, har skrevet forord til boken.

Videoklipp fra stykket

Forfatterens hjemmeside (på fransk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post