31.12.09

Om DSM

DSM har det endelige ordet når det gjelder hva som er og ikke er en psykisk lidelse, med enorm innflytelse både innen medisinen og i verden utenfor. Elimineringen av homofili som psykisk lidelse i den tredje DSM-utgaven i 1970-årene er nå allment sett på som et vannskille i samfunnsutviklingen, fra regelrett fiendtlighet til varierende grad av aksept.

Psykiater Shirah Vollmer i Psychology Today

7 kommentarer:

 1. Kan du sende en mail til komiker Otto Jespersen, og spørre om han kan brenne noen DSM-bøker på Eidsvolls plass foran Stortinget? Men det vil nok ikke skje, for i våre dager psykiatriens lærebøker mer hellige enn Bibelen, som han brant tidligere. Fins det eksempler på andre diagnoser som har blitt slettet, enn den som du nevner?

  SvarSlett
 2. Og spør ham gjerne også om han kan ta med seg ICD-bøker og brenne dem også, sånn at det passer enda bedre for norske forhold. Og spør ham også om han kan med lærebøker i psykiatri som brukes på norske universiteter. Og be ham gjerne også om å invitere ledende norske psykiatere og psykologer til samtale over bok-brenningen på Eidsvolls plass. Kanskje vil det åpne øynene for noen flere?

  SvarSlett
 3. Akkurat det bokbålet blir jeg med på, Jan Olaf!

  SvarSlett
 4. Det er jo lidt så som så med, hvorvidt diagnosen egentligt er afskaffet. Der findes stadigt en lang række "sexual and gender identity disorders" i DSM'en, og hvad man vil bruge hvilket stempel på, er jo, som med alle andre DSM-diagnoser, i stor udstrækning overladt til den diagnosticerendes smag og behag.

  Jeg tror ikke, der nogensinde virkeligt er blevet fjernet noget fra DSM'en. Kun tilføjet og omdøbt, som regel på den måde, at hvad der var en enkel diagnose i én udgave, dukkede op som 25 nye i næste.

  Bogbrændingen vil jeg også gerne melde mig til som deltager!

  SvarSlett
 5. Anonym31.12.09

  Jeg blir også med på bokbrenningen. Vi har jo vært inne på tanken tidligere. Kanskje under neste demonstrasjon?

  Hege

  SvarSlett
 6. Hege: Stilig!
  Jeg deltar kun på lovlige demonstrasjoner (jeg er en pyse sånn). Så da må der innhentes tillatelse og sendes brev:

  Oslo politidistrikt

  Vi anmoder herved om tillatelse til å avholde offentlig bokbål av de to skjendigste bøker som eksisterer i verden, DSM og ICD.

  Mvh

  PS Vi utelukker ikke muligheten for at Sara Azmeh Rasmussen foretar et uventet stunt og brenner Den hellige Qur'an på samme bål, men det må i så fall ikke tas til inntekt for vår overbevisning. Dog vil det gi oss den nødvendige oppmerksomhet i mediene, så vi vil ikke hindre Sara Azmeh Rasmussen om hun skulle dukke opp.

  SvarSlett
 7. Per Son2.1.10

  Tilsluttes!

  :-D

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post