6.12.09

Bad timing


Et par uker før jul serverer ABC Nyheter et intervju med prest og sexolog Knut Hermstad, som vil ha oss til å forstå overgripere. Ved å ikke se dem som riktige, ansvarlige voksne som selv kan velge å avstå fra alvorlige kriminelle handlinger, gjør han dem til noen stakkarer.

Men like ille er det at nettavisen kommer med det nå før jul. Tenker de ikke på hvordan mange overgrepsofre har det i jula? De som har blitt utsatt for overgrep i egen familie, må ofte velge mellom å feire julene sine sammen med overgriperen eller å være alene.

De fleste overgripere blir ikke tatt. De kan fortsette å leve livet som om de aldri har gjort noe galt. Flere som ble utsatt for overgrep som barn, har fått erfare at slekta velger å tro på overgriperen stedet for på den som er offer, som kan bli stående mutters alene i verden.

8 kommentarer:

 1. Hvis alle stakkare skulle slippe fengsel,så ville fengslene i stor grad tømmes. Vi vet at en stor del av de innsatte lider av ADHD. De klarer ikke å se konsekvensene av sine handliger. Selv hun som skriver under bloggen "St_Theresas mentale avfall" sier dette. Når dette gjelder en ressursperson som henne,så er det ikke rart at dem med mindre bagasje og dårlig oppvekst havner i trøbbel.

  Det å f.eks.stjele noen biler er en liten bagatell sammenlignet med en brutal voldtekt. Mange av de unge jentene som befinner seg på psykiatriske sykehus har havent der fordi de har blitt utsatte for voldtekter. Det er vanskelig å hjelpe dem,for hjernen har låst seg fast i den tanken at alt er deres egen skyld.De blir selvaggressive og selvdestruktive.

  Voldtekstmenn er nok stakkare,for ingen blir slike monster uten grunn.Men heller ikke stakkare bør få gå rundt og utgjøre en stor trussel mot å gjøre resten av andre menneskers liv til et sant helvete. De bør sikres i husarrest så lenge de lever.

  SvarSlett
 2. Jorunn: Ja, voldtekt kan være riktig ille.

  Men incest er verre. Det var overgrep mot barn i familien som var mitt tema i dette innlegget.

  SvarSlett
 3. Jeg er enig, at det er yderst bad timing. Men jeg må også sige, at jeg synes, det er en ret vigtig artikel. Især når jeg ser på nogle af kommentarerne, der ligesom siger, at overgribere på en måde ikke rigtigt er mennesker. Dæmonisering. Dæmonisering fører ikke til noget som helst andet, end at overgrebene fortsætter. Fordi den sparer samfundet for at skulle se på årsagerne til at nogle vælger at begå dem.

  "Vælger": Jeg er ikke enig i, at overgribere ikke er beregnende, som Hermstad mener. Man har altid et valg.

  SvarSlett
 4. Marian: Nei, om de var demoner, så hadde de naturligvis ikke noe valg. Men mennesker kan velge.

  SvarSlett
 5. Psykolog Nora Sveaass fikk nylig Amnesty-prisen for arbeidet sitt som omhandler konsekvensene av tortur og krigstraumer.Hun sier at selv om torturen noen ganger bare tar en halv time,kan det å bli seg selv igjen fysisk og psykologisk kanskje ta et helt liv.

  Voldtekt--i form av incest eller i andre sammenhenger,er en form for tortur.Den er i tillegg spesielt nedverdigende. Straffen/sikringen bør derfor være ekstra streng.

  SvarSlett
 6. Jorunn: Temaet for dette blogginnlegget er incest. Ikke voldtekt, og ikke tortur.

  SvarSlett
 7. Sigrun Jeg mener incest og andre former for voldtekt kan defineres som en form for tortur. Kjennetegnene er de samme. Menneskers selvkontroll overkjøres, integriteten trampes på,og den andres følelser er uten interesse. Konsekvensene er også ofte de samme med mareritt om nettene,flashbacks osv.

  SvarSlett
 8. De som er blitt voldtatt av noen utenfor familien, slipper i alle fall å feire jula sammen med voldtektsmannen sin!

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post