5.11.09

Total svikt

Avisene skriver støtt og stadig om psykiske plager. Ofte ber de lesere som sliter med angst, depresjon, selvmordstanker, spiseforstyrrelser, traumer etter overgrep, tvangslidelser eller som slår kona, om å søke hjelp. Når psykose omtales, henvender de seg sjelden til de rammede selv, noe som antakelig skyldes at de mener psykotiske mennesker mangler sykdomsinnsikt.

Pedofile, incestovergripere, barnemishandlere og voldtektsmenn henvender de seg aldri til, verken pressen eller helsemyndighetene med alle sine åpenhetskampanjer. Det kan virke som om de ønsker at disse skal få lov til å begå overgrep før de får profesjonell hjelp.

Med henvisning til Lommemann-saken spurte journalisten i dagens Ukeslutt hvorfor pedofile ikke søker hjelp. Psykologspesialist John Nicolaysen svarte at det har med skam å gjøre. Selvsagt har det det. Å begå overgrep mot barn skal være belagt med skam, være et tabu.

Samtidig er profesjonalitet noe vi forbinder med også å hjelpe med skamfulle ting. De som har myndighet til å kunne påvirke, særlig helsemyndigheter og presse, har sviktet totalt på dette området. De burde hver gang de tematiserte overgrep, sterkt oppfordret overgripere til å søke hjelp og fortalt hvor de skulle henvende seg.

I tillegg burde de drevet informasjonsarbeid om skadevirkninger av overgrep, ikke minst kort- og langsiktige konsekvenser av overgrep mot barn. Dermed ville (potensielle) overgripere fått kunnskap om følgene av slike handlinger, og de kunne ikke etterpå komme og si at de ikke visste.

4 kommentarer:

 1. Norge er de kriminelles jordiske paradis.

  SvarSlett
 2. Marimaria8.11.09

  Helt enig med deg! Det finnes ingen info om disse områdene.

  Både overgripere, foreldre, pårørende, lærere, - alle rett og slett, burde få vite at dette er reelle problem og hva som er konsekvensene.

  SvarSlett
 3. Anonym8.11.09

  Flott blogg du har. Du tar opp viktige tema og det liker jeg. Noe jeg vet er at rolige omgivelser hjelper på psyken. Håper du vil ta en titt på min blogg http://lofoten-bloggen.blogspot.com/

  SvarSlett
 4. Godt. Nå er jeg glad jeg så dette. Her er det jo et stort udekket område, få potensielle overgripere til å søke hjelp _før_ de begår overgrep.

  Alt som gjøres i dag med skrivinger om "slik unngår du å bli voldtatt" forsterker bare skyld-spiralen hos ofrene og holdninger i samfunnet om at "hun kunne for det selv".
  Litt mer komplisert når det gjelder overgrep mot barn selvsagt.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post