27.11.09

"Et resultat av en biologisk sårbarhet"

I forhold til borderlineproblematikk har Linehan en biososial teori, som hevder at borderlineklienter innehar en dysfunksjon i emosjonsreguleringssystemet. Borderline personlighetsforstyrrelse sees, med andre ord, på som et resultat av en biologisk sårbarhet for emosjonelt stimuli, paret med nedsatte evner til å modulere egne emosjoner. Som et resultat av dette igjen vil klienter med borderlineproblematikk oppleve intense emosjonelle reaksjoner i forhold til emosjonelt ladet stimuli, som ikke nødvendigvis andre ville ha opplevd på samme måte.

Terapiformer: Dialektisk atferdsterapi

Det er sånt som gjør meg helt matt: Å underslå konsekvenser av traumer i barndommen.

6 kommentarer:

 1. Mener du at det er sånn at alle psykiske lidelser kommer på grunn av traumer? Jeg forstår ikke helt.

  SvarSlett
 2. Herregud,jeg blir så oppgitt!

  SvarSlett
 3. E: Svært mange med denne diagnosen har en overgrepshistorie fra tidlig i livet, ja.

  SvarSlett
 4. Per Son29.11.09

  Jeg vil hendlede oppmerksomheten på noen svært instruktive kryssfostringsstudier på aper (Suomi m.fl. og Maestripieri m.fl). Her blir barna til omsorgsfulle og mindre omsorgsfulle mødre byttet om, og avkommet reflekterer med stor presisjon adoptivmoren, og ikke den biologiske morens psyke og adferd. Og når jentebabyene selv får barn behandler de sine barn slik de selv ble behandlet av sin adoptivmor, og ikke slik deres biologiske mor behandlet deres biologiske søsken (de som ikke ble bortadoptert).

  Omsorgen betyr alt. Genene intet.

  Men så kan man jo selvsagt hevde at mennesker er MER styrt av gener enn aper, men det tror jeg det skal bli rimelig vanskelig å argumentere for.

  Men for å ta den med en gang: Sjekk ut studiene som har kommet ut av prosjektet CiC (Children in the Community), spesielt de studiene som er ledet av Jeffrey Johnson. Barna i prosjektet er nå snart 40 år gamle og de er blitt tett fulgt siden 70-tallet. Her man kontrollert for flere titalls ulike faktorer som kan spille inn, og finner at 23 ulike uheldige oppvekstfaktorer forklarer hele variasjonen i psykiatriske diagnoser, også ETTER at det er kontrollert for slektskapsforhold (gener).

  SvarSlett
 5. Jeg tror mange faktisk ikke ser at traumer kan ha så store innvirkninger på en person at det kan utvikles til å få en form for personlighetsforstyrrelser. Nå er det heldigvis også mange som ser på på borderline som en form for kompleks PTSD. Og det blir spennende å se hva som skjer når DSM V kommer snart og de skal mest sannsynlig gjøre om på hele personlighetsforstyrrelsesdelen der. Kanskje det blir bedre.

  SvarSlett
 6. Hanne: Ja, jeg håper jo at det kan bli bedre.
  Dag Øystein Nordanger skrev i Impuls for to år siden: "Det nye med diagnosen Kompleks PTSD er ... at den eksplisitt knytter de aktuelle symptomene til reelle opplevde traumatiske belastninger. Tar man inn over seg den etter hvert overveldende dokumentasjonen av nærmest alltid tilstedeværende historikk av neglisjering, overgrep og andre traumatiske belastninger i gruppen av pasienter med alvorlige personlighetsforstyrrelser, er dette på sin plass. Dermed omgår man også det stigma av "karakterbrist" som uvergelig er vedheftet personlighetsforstyrrelser".

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post