11.10.09

Verdensdagen er en skrytedag

I anledning Verdensdagen for psykisk helse i går vil jeg minne om denne kronikken som generalsekretær Sunniva Ørstavik i Rådet for psykisk helse skrev på Verdensdagen for to år siden:

I Norge er Verdensdagen for psykisk helse blitt en skrytedag, der helsemyndigheter og politikere reklamerer for alt det gode de har gjort. De holder i tøylene for hvilket fokus vi skal ha. Resultatet er en "se så flinke vi er"-dag.

Fortsatt lar vi noen yrkesgrupper - og kanskje i særdeleshet psykiatere og psykologer - få definere hva som er sannheten om god hjelp, mens alt tyder på at når brukere selv setter definisjonen, vil hjelpen hjelpe. Fortsatt tør få utfordre småkonger i Helse-Norge som får lov til å holde på som de alltid har gjort.

Fortsatt lever mennesker med psykiske lidelser altfor mange steder under uverdige forhold, fordi mange kommuner ikke har tatt det ansvaret de er pålagt å ha for alle sine innbyggere.

Det er tid for bråk. Det er tid for å få slutt på at psykisk helsefeltet bare går videre i samme retning, med mer penger i sekken. Vi må ha en debatt om hvem som skal bestemme, om makt og tvang, om menneskerettigheter og verdighet.

2 kommentarer:

  1. Hadde psykolog/psykiater hatt rett i alt, så hadde vi ikke en gang slitt med psykisk sykdom. Statistikken og en del av oss som har en psykisk lidelse sier det helt motsatte - vi må igjennom behandlinger, men en del av oss opplever at vi blir bedre.
    Personlig erfarer jeg at psykiatrien er med meg i medgang, men er det motgang i livet mitt, så skal det da finnes ut om hva jeg gjorde feil (nok en gang).
    Ellers vil jeg si at du har en flott blogg.

    SvarSlett
  2. Anita: Takk for kommentar og for skryt for bloggen :)

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post