25.9.09

Staten og kroppen


Man skulle trodd at tvungne underlivsundersøkelser hørte hjemme på historiens skraphaug. Horene i 1800-tallets Christiania måtte til politilegen for å undersøkes. Viltre jentunger i det offentliges varetekt ble disiplinert i gynekologstolen på 1950-tallet.

Nå varsler Utlendingsdirektoratet (UDI) mer omfattende aldersundersøkelser av enslige mindreårige asylsøkere.

- Jeg er opprørt. Myndighetene er villige til å undersøke unge asylsøkeres kjønnsorganer og tarmer for å finne alderen. Det synes ikke å være noen grenser for hvor langt de er villige til å gå, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Jeg var sterkt imot forslaget om å undersøke alle jenters underliv for å avdekke kjønnslemlestelse. Enden på visa ble "frivillige" undersøkelser av jenter med bakgrunn fra risikoland i enkelte kommuner.

Det nye tiltaket fra UDI, som også kalles "frivillig", er enda verre. Man kan ikke se på en kropp om den er 17 eller 18 år.

- Det medisinske fagmiljøet vi har snakket med hittil tviler sterkt på om denne undersøkelse faktisk gir noen resultater som vil være av betydning, sier Norsk Folkehjelp.

Dette er ikke undersøkelser til "pasientens" beste. Jeg kan ikke forstå at de er forenelig med legeetikken, som sier at legen skal ivareta den enkelte pasients interesse og integritet. Som Norsk Folkehjelp lurer jeg også på om de er i tråd med menneskerettighetene.

Og selvfølgelig bekymrer jeg meg spesielt for barn som har erfaringer med seksuell utnytting og/eller tortur.

1 kommentar:

  1. Jeg blir bare oppgitt når jeg leser sånnt.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post