10.9.09

Psykisk helse: Hva bør pasienter stemme?

Mange faste lesere av bloggen er opptatt av psykisk helse. Jeg har sett på om partiene tar med menneskerettighetene når de skriver om psykisk helsevern i programmet.

Resultat: Rødt og SV gjør det.

Det er nesten oppsiktsvekkende at det bare er to partier, siden det har vært mye fokus på menneskerettigheter og psykiatri ganske lenge.

Her i landet fordeles alle penger til menneskerettighetsformål gjennom Utenriksdepartementet, og er altså forbeholdt arbeid utenfor Norges grenser. Helseprofesjoner lærer lite eller ingenting om de grenser menneskerettighetsloven setter for pasientbehandling.

Jeg har tvitret om temaet flere ganger, og det kan nesten virke som de fleste politikere ikke skjønner dette med menneskerettigheter og psykisk helsevern. Senterpartiet har problemer. To ganger har de forsøkt å svare meg. Se det siste svaret, som jeg fikk i dag, øverst på denne siden.

Venstre er partiet som er mest opptatt av personvernet i helsevesenet, som er eksepsjonelt viktig når man har psykiske problemer. Det vil gjennomgå psykiatriloven, og noen vil også fjerne særlovgivningen innen psykisk helsevern.

Se også: Psykiatri i valgkampen

7 kommentarer:

 1. Hei. Vet du, jeg syns det er veldig rart selv at det bare er 2 partier som har psykisk helsevern med på programmet, og det er synd. Det er like viktig det som annen helsevern. Har ikke stemt noe ennå, skulle forhånds stemme på SiV i dag, men gjør det nok på valg dagen. Har ikke satt meg inn i partiene så veldig, men for meg er psykiatrien veldig viktig.

  Fin blogg! :)

  SvarSlett
 2. Molly Polly Crazy Chick: Det er ikke bare to partier som har med psykisk helsevern. Men det er bare to som i den forbindelse har med menneskerettighetene.

  SvarSlett
 3. ahh..da misforstod jeg litt..hehe..bra det da!

  SvarSlett
 4. Anonym13.9.09

  Takk Sigrun for slik klargjøring!!!! Må Gud forby blåsiden regjeringsmakt!

  Jeg har siste bondeviksregjering friskt i minne, der Høyre, KrF og Venstre samarbeidet. De raserte bl.a. retten til dagpenger, ved å kutte i disse så lenge opparbeidede rettighetene. Hva blir det neste?

  De blå partiene, som Venstre og Høyre preiker om viktigheten av næringsdrift osv. Men hva gjorde de da de satt i regjering for å forbedre rettighetene for næringdrivende skattebetalere i enkeltmannsforetak? INGENTING! Men det har tvertimot de rødgrønne gjort, bl.a. ved å likestille retten til 100% svangerskapspermisjonspenger for næringsdrivende kvinner (tannleger, advokater, kunstnere, helsearbeidere, bønder, etc.) i enkeltmannsforetak!

  I motsetning til AS, der det kreves 100 000 kroner i aksjekapital for å kunne starte opp næringsvirksomhet hvor enhver ansatt er sikret velferdsordninger lik lønnsmottakere, kan hvem som helst når som helst starte enkeltmannsforetak, der man setter egen økonomi og formue på spill,bl.a. fordi man ved langtidssykdom taper sykepenger i 16 sykedager i tillegg til taper 35% av sykepengene, fordi man bare får utbetalt 65% av siste tre års skattbare inntekt. I tillegg nektes man dagpenger ved arbeidsledighet!

  FrP er Bush-vennlige. Det vil være et dramatisk tilbakeskritt hvis de kommer til makta! Hvem i dette, et av verdens rikeste land, bryr seg vel om bompenger? Bare et så useriøst fokus, når det er så innmari mange andre saker som er viktigere, forteller at FrP absolutt er "annerledes" - men sunn fornuft tilsier til det verre for landet!

  I tillegg bor jeg i Oslo, der Høyre har byrådsflertall, og FrP har det politiske ansvaret for helse- og sosiale tjenester. FrP ved Listhaug har løpt fra ansvaret både når det gjelder sykehjem og sosialtjeneste, spesielt på disse områdene er menneskerettigheter viktige! Med overskridelsene i Holmenkollen der den tidligere ansvarlige FrP-byråden dro på ferie da det var høring om saken sist uke, forteller ALT om Frps mangel på respekt for sine velgere og hva vi kan forvente hvis FrP kommer i regjeringsmakt! Må Gud forby!

  Høyre- og FrP-byrådet i Oslo skulle selvsagt tatt sine hatter og gått av etter overskridelsene i Holmenkollen, en overskridelse som kommer i tillegg til øvrige andre overskridelser i disses byrådsperiode. Er det slike uansvarlige politikere vi vil ha til å regjere landet? For hvem andre enn kommunens tjenester innen helse-, sosialetat og sjukeheimer må lide når overskridelser gir mindre penger i kommunekassen til nettopp ivaretakelse av den enkelte borgers menneskerettigheter ved behov for helse- og sosiale tjenester?

  Oslo kommune har bl.a. mangel på kommunale boliger, slik at kronisk sjuke med behov for slikt må vente i usikkerhet fra 10 mnd opp til 2 år, og flytte rundt på det private leiemarkedet inntil kommunen da forhåpentligvis engang gjør vedtak på tildeling av kommunal bolig. Men da er den kronisk sjuke innbyggeren blitt så sjuk av all flyttingen og usikkerheten at vedkommende er klar for innleggelse på pleiehjem!

  Det blir altså verre om de blå kommer til makten i hele landet! Det kommer til å bli enda mer sveltihjel for alle som på en eller annen måte er avhengige av NAV (og det blir jo alle fra tid til annen...) om de blå kommer til makta, det viser historien!

  Mh Gullet:-)

  SvarSlett
 5. Her en en informasjonsfilm på engelsk om Stortingsvalget - ikke om HVA man skal stemme, men om HVORDAN man skal stemme: http://www.youtube.com/watch?v=IE8tAMczbAAå

  SvarSlett
 6. (Linken ble feil i forrige kommentar, derfor legger jeg dette inn på nytt.)

  Her en en informasjonsfilm på engelsk om Stortingsvalget - ikke om HVA man skal stemme, men om HVORDAN man skal stemme: http://www.youtube.com/watch?v=IE8tAMczbAA

  SvarSlett
 7. Anonym20.9.09

  Gullet: DU ble hørt! Av Gud! (?) Iallefall ble det rødgrønn seier. Hvem som forbød "blårussene" å vinne, kan nok diskuteres...

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post