23.9.09

Italiensk psykiatri

Det Italia har gjort med psykiatrien er blitt holdt opp som et ideal av mange. Asylene ble stengt.

Det er mye å lære for oss, men i en kronikk i Psykologforeningens tidsskrift stilles samtidig spørsmålet: Hva er baksiden av den italienske medaljen?

Norske psykisk helseturister bør be om å få se akuttposten på sykehuset, de bør spørre om hvordan man driver akuttbehandling, om det finnes tilstrekkelig med akuttsenger, om medikamentbruk generelt, og de bør spørre om familiens rolle i ettervern og medisinering. Både ved Sapienza-sykehuset i Roma og ved Borgo Roma-sykehuset i Verona består akuttposten av kun to saler, en for menn og en for kvinner, med 6-8 senger på hver. Det er neppe bedre noe annet sted i Italia. Hvordan driver man akuttpsykiatri under slike forhold? Med «sovekur», selvsagt, en behandlingsform man forlot i Norge på 60-tallet.

4 kommentarer:

 1. Hei bloggen min er oppe å går igjen.

  Men jeg har hørt mye om den italienske modellen og hvor bra den er. Og det er bare nødt til å være en bakside. Vet ikke om jeg har så mye til overs for den heller. Det er greit nok at folk skal kunne være i vanlig bolig, men det er ikke slik at alle klarer nettopp det. Noen trenger bare å være innlagt over lengre tid. Effektiviteten kan føre til at folk både dør fra selvmord eller skader seg selv alvorlig fordi de slippes ut for tidlig fra sykehuset. Da må det skikkelig behandling til, og ikke skape svingdørpasienter.

  SvarSlett
 2. Hanne: Vel, selvmord skjer jo i urovekkende grad også innenfor psykiatrien (ref. "Brev til en minister").
  Noen tar livet sitt pga behandlingen de får. Tvangspotensialet og krenkelsene psykiatrien påfører mange gjør at jeg ikke kan søke hjelp om jeg er suicidal.

  SvarSlett
 3. Denne baksida høres jo forkastelig ut. Her har de tydeligvis fortsatt en vei å gå.

  SvarSlett
 4. Hilde-Gunn: Ja, og baksiden er aldri bli omtalt når italiensk psykiatri er blitt presentert i media i Norge.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post