5.8.09

- Penger er mye

Den sveitsiske velferdsøkonomen og professoren Bruno Frey deltok på Den europeiske psykologikongressen i Oslo forrige måned. Han forsker på blant annet lykke, og intervjues i augustnummeret av Psykologforeningens tidsskrift.

Blant de ting som er viktige for at mennesker skal være lykkelige, er medbestemmelse og sånn passelig mye med penger, sier han:

Penger er ikke alt, men penger er mye − og helt avgjørende opp til et visst punkt. Ingen blir lykkelig av å være fattig. Ingen fattige er lykkelige.

Arbeidsledighet er en av de absolutt heftigste faktorene på ikke-lykkeligbarometeret. Det er ikke sant at folk trives med å være arbeidsledige. Arbeid gir en følelse av liv, og er ingen byrde.

Men når velstanden når et visst punkt, flater det ut på lykkeaksen. En blir ikke vesentlig lykkeligere om en har mer. På et punkt kommer andre forhold inn, som veier tyngre enn den materielle velstanden, ikke minst gode menneskelige relasjoner.

Utdannelse bidrar også til å gjøre oss lykkelige. Utdannelse gir oss flere valgmuligheter − og en høyere grad av selvbestemmelse.

2 kommentarer:

  1. Dette skriver Thomas Hyllan Eriksen om i "Storeulssyndromet". Budskapet er det samme. En veldig bra bok :-)

    SvarSlett
  2. Line: Ja, det begynner jo egentlig å bli litt gammelt nytt fra lykkeforskningen, dette. Men politikere og en del andre folk har litt lett for å glemme at penger også betyr mye (når man ikke har dem). Det snakkes mye om hvordan "vi" har det.
    Takk for boktips.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post