20.8.09

De svake og stemmeløse

I går anbefalte jeg bloggposten Svake mennesker av Fredrik E. Nilsen. Det trengs virkelig en problematisering av begrepet. Forrige uke hadde jeg en liten mailrunde med en politiker om psykisk helsevern og menneskerettigheter.

Han skrev:
Det er så viktig at du og andre kjemper for de stemmeløse. De svakeste har liten mulighet til å si fra selv.

Jeg svarte:
Det fins taleføre mennesker som utsettes for menneskerettighetsbrudd i psykiatrien. Så du Brennpunkt-programmet om tvang i fjor høst? Der var en ung mor med som vant en sak i Oslo tingrett. Hun er snart ferdig jurist, og jobbet med en doktorgrad i kjemi da det skjedde.

Det kom ikke noen respons, så jeg håper han fikk seg en liten vekker, politikeren.

Det virket som om politikeren tok det for gitt at jeg ikke var blant "de svake". Men jeg har vært utsatt for krenkelser i det psykiske helsevernet som utvilsomt er menneskerettighetsbrudd (det kan skje også overfor klienter og pasienter som ikke er under tvang), og jeg er da relativt flink til å si fra - eller hva?

Om svakhet skal plasseres hos noen, så må det vel være hos dem som ikke er lydhøre? Og/eller som straffer dem som klager?

Andre bloggposter:
"De svake"
De svake blant oss
Pasientklager i psykiatrien
Ytringsfrihet: risikosport for syke
Ytringsfrihet og psykiatrisering
- Et liv i passivitet
En kobling man ikke har gjort
Flott av kongen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post