9.7.09

Uhjemlet tvangsbruk også i psykiatrien

Legeforeningen reagerer på påstandene om ulovlig tvangsmedisinering av asylsøkere.

Bra er det, men hvorfor reagerer ikke foreningen - og politikerne - også på ulovlig tvang i psykiatrien?

- Kanskje en tredjedel av tvangsinnleggelsene i Norge i dag er ulovlige, sier psykiater Ole Steen.

- Loven gir ikke hjemmel for å bruke tvang på grunn av selvmordsfare alene, dersom pasienten ikke også har en alvorlig psykisk lidelse ["alvorlig sinnslidelse"], og oppfyller de andre kriteriene for tvangsinnleggelse, sier Steen.

Likevel brukes tvangsinnleggelser i slike stituasjoner.

Se: Brennpunkt-dokumentar om tvang

6 kommentarer:

 1. Anonym9.7.09

  La oss slutte med all tvang innen psykiatrien, da blir alt så mye bedre...

  SvarSlett
 2. Anonym: Flertallet i arbeidsgruppa nedsatt av Helsedirektoratet mener i alle fall at det er behov for endringer i psykisk helsevernloven.

  SvarSlett
 3. Eftersom psykiatrin inte får bedriva sin verksamhet på vilken grund som helst, utan är tvingade enligt lag att agera utifrån vetenskapligt beprövad erfarenhet, kan man ju undra om någon utvärderat tvångsinläggningar av självmordsbenägna patienter vetenskapligt? Någon som vet, någon som sett en sådan studie? Ingen sjukvård kan behålla en patient inlåst för evigt, knappast ens rättspsykiatrin (med dömda förbrytare) - så finns det då någon grund för att anta att en självmordsbenägen patient blir mindre självmordsbenägen efter att han/hon släppts ut från tvångsvården? Om inte, så har man bara skjutit upp nästa självmordsförsök en tid som bäst. Som värst har man kanske gjort patienten ÄN mer självmordsbenägen.

  SvarSlett
 4. Anja: En psykiatriprofessor skriver i Legeforeningens tidsskrift: "Det foreligger ... ingen kontrollerte studier som viser at tvangsinnleggelse forhindrer selvmord."

  SvarSlett
 5. Hvorfor reagerer man ikke også på tvangsmedisineringer innenfor psykiatrien? Min kommentar til dette har jeg skrevet i et eget blogginnlegg, for den som måtte bry seg:
  http://janolaf.wordpress.com/2009/07/08/hvorfor-reagerer-man-ikke-ogsa-pa-tvangsmedisineringer-innenfor-psykiatrien/

  Ellers er det ikke noen poeng i å lese det, det hele kan oppsummeres slik:

  Psykiatrisk tvangsmedisinering, tvangsinnesperring og annen psykiatrisk tvangsvirksomhet må strengt forbys gjennom straffeloven! - til skrekk og advarsel for fremtidige generasjoner - slik at tvangspsykiatrien aldri mer gjenoppstår på norsk jord.

  SvarSlett
 6. Med utgangspunkt i de historier jeg har hørt mht tvangsbruk og tvangsinnleggelse i psykiatrien virker den i perioder høyst vilkårlig. Man lukker øynene for at den makten man innehar, i perioder utøves ukritisk. Jeg kan ikke forstå annet at dette er et av områdene i psykiatrien som må voktes nitidig, nettopp for å unngå de mange grove overtramp.

  Jeg er imponert over de kreftene du legger ned i dette arbeidet! Du viser en styrke og et engasjement vi andre bare kan ta til etterretning! Du deler av din kunnskap, formidler og tar på alvor de kritikkverdige forhold ved psykiatrien!

  Takk

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post