29.7.09

Uføre med samfunnsverv

Bjørn Smestad kommenterer i to innlegg en sak i Aftenposten om en uføretrygdet Høyre-politiker som klager over at trygden hennes blir redusert med fem prosent fordi hun mottar en godtgjørelse som kommunestyrerepresentant.

I dag skriver Aftenpostens leder at hun setter søkelyset på uføres rett til å inneha samfunnsnyttige verv, uten å havne i økonomisk trøbbel. Lederartikkelen nevner brukerutvalg og ulike organisasjoner som eksempel på samfunnsnyttige verv.

Jeg er enig med Bjørn i at de få kronene det er snakk om i dette tilfellet, ikke er mye å sutre over. Det er langt verre med dem som ikke får noen godtgjørelse overhodet for verv de innehar og i tillegg må betale fra egen lomme de ekstrautgifter som vervet medfører.

- Eg er tvungen til å trekkja meg, då eg ikkje har økonomi til å dekka utgifter til reise, telefon og rekvisita av eiga lomme, sier en tillitvalgt i et lokallag av Mental Helse.

Dette handler mye om klasse, tror jeg. Det er sikkert mye enklere for uføre med middelklassebakgrunn å få verv i ressurssterke organisasjoner som politiske partier, som kan gi godtgjørelse, enn det er for uføre med en mindre ressurssterk bakgrunn. Det tenker kanskje ikke Aftenposten over, men identifiserer seg antakelig lettere med middelklassefolk.

1 kommentar:

  1. Dette er jeg helt enig i.

    Dette har vært en diskusjon i forbindelse med TT-kort i Oslo, hvor bevegelseshemmede får gratis drosjereiser. Kvoten er på 150 reiser i året, hvilket vil si knapt 1,5 tur/retur-tur i uka. Jeg har sett intervjuer i avisa med folk som må gi seg med verv i ulike organisasjoner fordi de ikke har nok TT-reiser.

    Jeg ville nok også tenkt meg om en gang eller to til hvis jeg måtte ta egenbetalt drosje til og fra møter i for eksempel Grorud Venstre...

    Det må det gå an å gjøre noe med. Jeg forstår at det er dyrt å betale drosje så folk kommer seg i aktivitet, men det må da også være dyrt at de blir isolert inne...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post