20.7.09

Tall og tull

Klassekampen skriver i dag om overdrivelser, selektiv bruk av tall og lettvinte konklusjoner fra Human Rights Service (HRS). Jeg har fulgt godt med på debatten om kjønnslemlestelse, og kommer gjerne med et par tilleggseksempler.

HRS ønsker tvangsundersøkelser av underlivet til alle jenter i Norge, selv om 99 prosent av populasjonen ligger utenfor risikogruppen for kjønnslemlestelse (Sosial- og helsedirektoratet, 2007). I Kommunal Rapport hevdet Hege Storhaug med referanse til to barneleger i Trondheim at nesten ingen småjenter opplever underlivsundersøkelser som krenkende. Trond Markestad, barnelege og leder i Rådet for legeetikk, har kommentert disse barnelegenes undersøkelse på følgende måte: "Konklusjonen virker ikke betryggende all den tid bare 7 % av familiene som ble spurt om å delta, møtte opp" (Aftenposten).

Det er uforståelig hvorfor førskolebarn skal undersøkes. Kjønnslemlestelse av somaliske jenter kan skje når de er mellom seks og ti år og noen ganger enda eldre. I Kenya og Tanzania blir noen jenter kjønnslemlestet i puberteten eller i forbindelse med ekteskap.

I et svar til psykolog Thore Langfeldt i Aftenposten oppfordret Storhaug: "Langfeldt bør kontakte ekspertisen, barneleger." Lederen i Norsk Barnelegeforening, som har nær 800 medlemmer, skrev i et innlegg i Dagbladet med overskriften "Et krystallklart råd": "obligatorisk underlivsundersøkelse av alle jenter bør ikke gjennomføres".

Se også hva andre blogger om HRS:
Forskere kritiserer HRS-tall
Forskerslakt av Human Rights Service

2 kommentarer:

  1. Carl I Hagen foreslo nettopp dette da han var partileder: Hvorfor ikke undersøke dem som er i den utsatte gruppen, og la resten av befolkningen slippe. Dette er både ressursmessig fornuftig og logisk.

    Hvis man hadde vært så redd for stigmatisering burde man i første omgang unnlatt å nevne konkrete folkegrupper som somaliere i pressen i det hele tatt. Men siden katta er sluppet ut av sekken, så må man følge opp. Stigmaet er der allerede for somalierne!

    SvarSlett
  2. noamish: De senere årene har FRP vært for undersøkelser av alle jenter i Norge.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post