22.7.09

Helseskader skal oppdages, forebygges og behandles

FrP og SV har sammen med flere representanter fra AP nå bestemt at det bør innføres obligatorisk psykiatrisjekk av alle innbyggere for å avsløre overgrep og galskap.

FrPs Listhaug viser til en undersøkelse om at svært mange psykiatriske pasienter har opplevd overgrep som barn, og at det utvilsomt er mange som i framtiden vil få psykiske lidelser som følge av dette.

- Sånn kan vi ikke ha det. En eller annen gang må dette uvesenet ta slutt. Vi kan ikke drive med psykiatrisk behandling til evig tid, men må gripe inn før galskapen får blomstre fritt. Og overgriperne må straffes, sier hun til NRK Østlandssendingen.

Helse-Hanssen er lettet over utspillet. Han har ikke villet ta opp dette temaet før, men etter at Samhandlingsreformen ble lansert, går han for fullt inn for forebygging.

Thorkildsen fra SV mener det er nedslående at så mange har et anstrengt forhold til sin egen psyke.

- Om folk taues inn til tvungen psykiatrisk undersøkelse - la oss si en gang om året - så vil dette gjøre dem mer avslappede. En helsesjekk er bare hyggelig, sier hun.

Hun peker på det diskriminerende i at det bare er de gale som blir underkastet psykiaterens vurdering:

- Vi kan ikke fortsette å mistenkeliggjøre en bestemt gruppe i samfunnet. Alle skal behandles likt. Dessuten vet vi fra flere undersøkelser at halvparten av oss en gang eller flere ganger i løpet av livet blir mer eller mindre gale.

Folkehelseinstituttets avdelingsdirektør Holte, som i 2005 gikk ut med forslaget om psykiatrisk screening av alle norske skolebarn, jubler. Folkehelsa har lenge ønsket å screene hele befolkningen. I en undersøkelse foretatt av legemiddelfirmaet Pfizer svarte tre prosent av respondentene at de har dårlig psykisk helse. Dette fikk direktør Stene-Larsen ved samme institutt til å riste på hodet, for tallet "avviker sterkt fra andre vitenskapelige undersøkelser". Ifølge norske og internasjonale undersøkelser har nærmere 20 prosent av befolkningen hatt en psykisk lidelse bare i løpet av ett år.

- Det er åpenbart at svært mange er så gale i hodet at de er blottet for enhver sykdomsinnsikt, sier han til Dagbladet.

Forslaget får også støtte fra to barnepsykiatere og en helsesøster i Trondheim.

- Vi vet ennå for lite om psykiske lidelser. Derfor ønsker vi å forske på hele befolkningens psyke, slik at vi får vite hva som er normalt og ikke. I dag vet jo ikke legene alltid hvordan en normal psyke ser ut. Dessuten er det helt sikkert store mørketall når det gjelder galskap, og dette må vi komme til livs, sier de tre til VG.

De hevder å ha gjort en undersøkelse som viser at de aller fleste ikke opplever det som krenkende å bli hentet i politibil og bli anbragt på psykiatrisk avdeling.

Dette får lederen i Legeforeningens etikkråd til å rase.

- All den tid 93 prosent av de inviterte haddde gjemt seg da politiet kom, og derfor ikke dukket opp til undersøkelsen i Trondheim, kan man ikke trekke noen konklusjon, sier han.

HRS har også en mening.

- Vi vet at svært mange ytlendinger er gale. For ikke å diskriminere dem, må hele befolkningen til pers, skriver de på sin hjemmeside.

Men lege Fugelli, tidligere distriktslege på Værøy og Røst, er sjokkert.

- Jeg har måttet avbryte sommerferien, og sitter akkurat nå og skriver på en kronikk til Dagbladet, forteller han til Dagsavisen.

Kronikken skal blant annet ta for seg nordlandske fiskeres robuste psyke i vær og vind. Forfatteren har allerede bestemt seg for at den skal avsluttes med en tekst av Knut Hamsun: "...det er vanskelig å forstå seg rett på mennesker, hvem som er gal og hvem som er klok!".

14 kommentarer:

 1. er det bare gale i de partiene der –

  SvarSlett
 2. jo li: Det finner man vel ut etter sjekken :)

  SvarSlett
 3. Anonym22.7.09

  Regjeringen har nå innført en såkalt "avvergelov" der man kan bli straffet med opp til 1-ett-års fengsel hvis man unnlater å varsle om "alvorlig" kriminalitet, som f.eks. overgrep, der naboer tukter hustru og barn o.l.

  En forhenværende blogger varslet på bloggen sin om bl.a. psykiske overgrep i nabolaget. Blogginnleggene ble til i desperasjon fordi ingen andre tok bloggerens klager og tidligere varslinger til styret i boligområdet på alvor. Det resulterte i at bloggeren plutselig en formiddag til tross for politiets sedvanlige "kapasitetsproblemer" fikk besøk av ikke mindre enn tre politifolk, som ila bloggeren besøksforbud pga "skremmende og truende oppførsel" m.m. Naboen som i blogginnlegg ble beskyldt for utøvelse av psykisk vold m.m. hadde politianmeldt den bloggvarslende naboen!

  I desperasjon hadde bloggeren selv sendt utdrag av blogginnlegg til noen naboer, nettopp i den hensikt å varsle. Og sannelig ble det fart i sakene da!

  Dog på en noe annen måte en bloggeren hadde forventet...Bloggeren ble nok skræmt, og slettet frivillig hele bloggen sin, da besøksforbudet bl.a. henviste til blogginnleggene m.m.

  I politianmeldelsen gjentok anmelderen at bloggeren var "veldig psykisk syk", og brukte psykisk sykdom som en slags skremselpropaganda og trakasseringsmetode. Påstandene om bloggerens veldig psykiske sykdom ble presentert for anmelderen i tingretten, men fordi bloggeren kunne vise til bekreftelse fra psykiater om at vedkommende absolutt ikke led av psykisk sykdom, da visste anmelderen plutselig heller ikke noe som helst om bloggerens psykiske helse mer...

  Besøksforbudet ble opphevet i tingretten.Retten tilkjente også bloggeren saksomkostninger.

  Etter nærmere tre uker, noen timer like før ankefristen utløp, anket politiet kjennelsen som tilkjente bloggeren saksomkostningene!

  Lagmannsrettens tre lagdommere opprettholdt imidlertid tingrettens kjennelse, og tilkjente den forhenværende bloggeren også saksomkostnigene i lagmannsretten.

  Ingen spøk å varsle overgrep, enten overgrepene er fysiske- eller psykiske!

  Da avvergeloven ble presentert på TV sa justisminister Knut Storberget at man i ettertid eventuelt kunne be om unnskylding, ved å vise til at man hadde varslet i beste mening, for barnas skyld. Så enkelt er det neppe!

  Den som varsler blir tillagt hat, og kan få skylden for barna og hustruens overgrepslidelser. Slik overfører overgriperen skyld og fokus fra egen uaksapetabel oppførsel til varsleren. Også barna læres opp til å tro at det er varsleren som er den store stygge ulven, og ikke forelderen som utøver psykisk vold. Her har samfunnet et kjempeproblem når det gjelder hvordan det skal forholde seg til varsling om overgrep!

  Overgrep er ingen spøk! Hverken for tilhørere eller den/de som utsettes for slikt. Og man utsetter seg selv for stort ubehag og dramatikk ved varsling om naboers overgrep.

  SvarSlett
 4. En blogg er knapt nok rette plass for en slik varsling. Bruk barnevern, politi, helsevesen.

  SvarSlett
 5. Anonym23.7.09

  raagraaum: Enig i det! Det merkelige er imidlertid at bloggeren tre ganger tidligere hadde anmeldt for trusler og trakasseringer den personen, som nå anmeldte bloggeren! Politiet henla anmeldelsene med "ingen rimelig grunn til å undersøke". Nå har da tingretten fastslått at det ER en konflikt!

  Men begge rettsinnstanser har avvist politiets besøksforbud og anke!

  SvarSlett
 6. Anonym23.7.09

  Bloggeren skrev under pseudonym og uten navneangivelser. Naboer kan ha så mange forskjellige yrker. De kan være lærere, økonomer, politi, uføretrygdede, barnevernspedagoger,jurister og feiere, rike eller fattige o.a. hvor som helst i vårt vidstrakte land.

  SvarSlett
 7. Anonym: Sendte bloggeren mailer til naboer under eget navn?

  SvarSlett
 8. Sigrun :) For snart 400 år skrev Galileo Galilei en dialog om de to verdensbildene, som latterliggjorde det rådende synet om at Jorden var universets sentrum :) Du skriver så bra om psykiatrien - kan du ikke skrive en hel bok i samme stil som denne bloggposten og andre som du har hatt?:) En ordentlig latterliggjøring av det rådende synet på psykisk helse og psykiatri :) Det kan synes som om det er det som må til - intet annet synes å føre frem - da må systemet latterliggjøres - presis som du gjør i denne bloggposten din :) Kan du ikke skrive en hel bok i samme stil? Det ville kunne gjøre underverker! Saken er jo egentlig altfor alvorlig til å spøke med - men når intet annet synes å føre frem - så ser jeg ikke noe galt i det! Tusen takk :)

  Og for øvrig - til innholdet i selve bloggposten: Hvem skal undersøke den psykiske helsen til de psykiatriske ansatte selv? :) De kan vel ikke undersøke hverandre? Det kan jo være noe galt med metodene deres vel? :)

  SvarSlett
 9. Anonym24.7.09

  Sigrun: Nei. Utskrift fra bloggen. Naboer gjenkjenner jo seg selv.

  JanOlaf: Enig med deg! Bok, Sigrun!

  SvarSlett
 10. Anonym24.7.09

  Apropo bok. Har lært mye av bloggen din, Sigrun, så takk for det!

  SvarSlett
 11. Ellerine24.7.09

  Nårjeg begynte å lese innlegget trodde jeg det var en dårlig førsteaprilspøk du refererte til. Egentlig er galskapens galskap satt på dagsorden av politikerne. Kan det bli bedre?

  SvarSlett
 12. Ellerine: Nei, dette var nok bare en - dårlig - julispøk fra meg.
  Men det likner politisk virkelighet. For i andre saker argumenterer politikere på akkurat samme måte som jeg gjør i innlegget.
  Det om Folkehelseinstituttets screening av innbyggerenes psyke er helt sant. De har planer om masseundersøkelser av alle hoder i landet.

  SvarSlett
 13. Anonym28.7.09

  Sigrun, du og din blogg er på vei til å bli en institusjon! Du overgår snart Vampus.

  SvarSlett
 14. Jeg takker for skryt.
  Men jeg prøver bare å overgå meg selv, jeg, Anonym.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post