20.7.09

Helseforskning uten samtykke

Helseforskningsloven trådte i kraft 1. juli. Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) kan godkjenne at medisinske forskningsprosjekter bruker biologisk materiale som er rutinemessig innhentet fra pasienter i helsetjenesten, uten at det innhentes samtykke fra den enkelte pasient.

Pasienten har anledning til å reservere seg mot denne type forskning på eget materiale. Men Datatilsynet har likevel hatt innvendinger.

- Dette kan bli å anse som et register over mennesker som ikke vil gi noe til samfunnet, og således være stigmatiserende. Et slikt register kan dessuten være interessant å forske på blant annet for å finne ut hvorfor noen sier nei til å delta, sa seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet til Klassekampen i fjor.

Registeret blir et uviljeregister over oss som ikke vil bli forsket på uten eget samtykke.

At helseopplysninger om oss blir brukt til forskning, kan vi ikke engang reservere oss mot.

Les mer hos Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post