23.6.09

St. Johannes' dagSankthansfeiringen, også kalt Jonsmesse, Jons vake eller Jonsok, har bakgrunn i både hedensk, kristen og folkelig tradisjon.

En kirkelig markering av Johannes Døperens fødselsdag på Sankthansdagen 24. juni har røtter tilbake til 300-tallet, da man mente å ha funnet relikvier etter Døperen. Augustin og andre teologer så noe symbolsk i at Jesus - ifølge tradisjonen - var født på den tid av året da dagene begynte å bli lengre, og Johannes Døperen ved midtsommer, hvor dagene begynte å bli kortere: "Han skal vokse, jeg skal avta" (Joh 3,30). Johannes er den største - etter Jesus selv.

Det er om ham man mener det tales hos profeten Jesaja: "En røst roper i ødemarken: Gjør veien klar for Herren, jevn stiene ut for ham!" Dagen for Johannes' fødsel, midt på sommeren, blir et slags speilbilde av Jesu fødsel, midt på vinteren. I gamle dager ble denne dagen kalt "sommerens jul". Johannes var fylt av Den Hellige Ånd helt fra mors liv, står det. Han var spesielt utpekt for å forberede folket for Jesus: "Sannelig, jeg sier dere: Blant dem som er født av kvinner, har det ikke stått fram noen større enn døperen Johannes" (Matt 11,11).

En utenombibelsk kilde, historikeren Josefus, skriver om døperen Johannes og skildrer ham som en god mann, som forkynte fromhet og rettferdighet. Josefus mener at Johannes ble henrettet fordi kong Herodes var redd for at den populære døperen skulle lede folket til oppstand.

I middelalderen kunne Johannes' fødselsdag bli feiret med tre messer: en på aftenen før, 23. juni, en ved midnatt, og en om morgenen på selve dagen. Kirken feiret ellers helgeners fester på deres dødsdag - dies Natalis - den himmelske fødselsdag. Johannes er et unntak, fordi han kom til verden uten synd, og dermed er hans jordiske fødselsdag den viktigste festen. Fram til 1770 var dagen (24. juni) helligdag. Dagen ble også markert med valfarter, prosesjoner og folkefester.

Den hellige Johannes er skytshelgen for en rekke yrker og sykdommer.

Johannes er kristenhetens mest populære guttenavn.

Kilde: katolsk.no
Bilde: Wikipedia

2 kommentarer:

 1. Så fint og informativt dette var, Sigrun! :)
  Litt til ettertanke, å huske at midtsommerdagen har vært markert i lange tider.
  Takk

  SvarSlett
 2. Johannes er kristenhetens mest populære guttenavn, skriver du her.
  I Oslo var Mohammed igjen mest populært i 2008, om man tar med de forskjellige skrivemåtene.
  Det sier jo litt om utviklingen i samfunnet vårt.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post