30.5.09

Stein Husebø om aktiv dødshjelp

katolsk.no leser jeg: "Stein Husebø angrer i dag at han satte dødssprøyten på et ekstremt lidende menneske. Så han er i dag motstander av aktiv dødshjelp."

Det stemmer ikke at han angrer det han gjorde, men han er motstander av å legalisere aktiv dødshjelp. I et intervju i helgens Morgenbladet (tilgjengelig på nett bare for abonnenter) sier han:

- Det finnes situasjoner hvor aktiv dødshjelp er riktig, men hensynet til 99 prosent av befolkningen tilsier at vi ikke kan utstyre legene med en lisens som gir dem som handlingsalternativ å ta livet av pasienten. Frps forslag er forståelig, men tyder på at de som vedtok det ikke har den erfaringen jeg har med mennesker som ikke ønsker å leve lenger og ber meg om en løsning. For det store flertallet av disse er det ikke smerte og lidelse som er problemet, men ensomhet og isolasjon. En lov vil garantert føre til misbruk hvor mange som har grunn til å leve vil få en sprøyte isteden.

Oppdatering: Brevveksling med Kari Vigeland i Morgenbladet

3 kommentarer:

 1. En lidt ældre artikel hvor han diskuterer sit standpunkt:
  Aktiv dødshjelp - en krenkelse?Han minder mig lidt om den engelske læge Bertrand Dawson som i mellemkrigsårene diskret gav aktiv dødshjælp til den engelske konge, George V. Han argumenterede imod lovreguleret dødshjælp, fordi han så det som en del af den gode læges virke. Altså ikke noget der skulle regelsættes som et behandlingstilbud, noget som lægen skulle være forpligtet til.

  SvarSlett
 2. tosommerfugle: Takk for linker.

  SvarSlett
 3. s-san31.5.09

  "Det finnes situasjoner hvor aktiv dødshjelp er riktig, men hensynet til 99 prosent av befolkningen tilsier at vi ikke kan utstyre legene med en lisens som gir dem som handlingsalternativ å ta livet av pasienten."

  Bingo. Hvis vi absolutt må ha aktiv dødshjelp, la dødshjelp være en egen utdannelse og egen stillingstittel; dette er ikke noe leger og helsepersonell skal drive med.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post