26.5.09

Psykologi = genetikk

Psykiatrien har forlengst kastet seg over genetikk, og nå følger sannelig psykologien etter. I dag går de fleste forskningsmidler og de store akademiske priser til genetiske prosjekter. De eneste psykologiske studier som kommer i prestisjetunge tidsskrifter handler om genetikk.

Dagbladet

2 kommentarer:

 1. Anonym27.5.09

  Det er trist at det har blitt slik at alt fokuset rettes mot gener, og at man fortsetter å lete etter IQ-gener nærmest for å presse tallet for genetisk IQ-variasjon fra 0,5 IQ-poeng og oppover.

  Tvillingforskningen som Plomin henviser til - og som skal rettferdiggjøre videre milliardbeløp inn i molekylærgenetisk forskning - ser jeg helt bort i fra. Dette fordi denne forskningen ikke har noen mulighet til å kontrollere for alle miljøfaktorer som samvarierer med det genetiske slektskapet. Slike miljøvariasjoner kan forklare deler av eller hele forskjellen mellom eneggede og toeggede tvillinger.

  Tvillingforskernes svar på denne kritikken er at det er opp til andre å bevise AT miljøfaktorer spiller inn og HVILKE som spiller inn. Alt er altså genetisk - oppgitt i nøyaktige prosentpoeng(!) - inntil det motsatte er bevist.
  :-D

  SvarSlett
 2. Egentligt har psykologien jo aldrig helt udelukket gener/biologi som i hvert fald en del af årsagen til adfærd og ting som IQ'en. Stress-sårbarheds-modellen, der danner grundlag for (alt for) mange psykologers forståelse af menneskets sind, har jo været meget længe på banen. Med sårbarheden ifølge psykologiens forståelse selvfølgeligt værende determineret af individets gener.

  Men ja, det er tankevækkende - og skræmmende - at se, at udviklingen helt tydeligt går i retning af mere og mere genetisk og mindre og mindre psykosocial forskning. Den sidste er der vist snart ikke noget nævnværdigt tilbage af. Og det selv om årtier af genetisk forskning på området ikke har givet nogen som helst resultater. Sært, at det ikke falder nogen ind, at der måske forskes det forkerte sted. Politisk dog også forståeligt: hvis det skal være individuelt genetisk og ikke være miljøbetinget, så leder man selvfølgeligt ingen andre steder end i folks gener...

  Ganske interessant interview (bl.a. også angående de tvivlsomme tvillingestudier) med videnskabsjournalisten John Horgan: http://www.madnessradio.net/madness-radio-2007-07-04-john-horgan-science-writer-undiscovered-mind

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post