25.5.09

Kritikk mot Hanssen

Det kommer kritikk fra Psykologforeningen om utvalg som skal granske drap begått av personer med psykiske lidelser:

Ifølge et lovforslag som regjeringen presenterte 15. mai, får nå «Enhver (…) uten hinder av taushetsplikt» plikt til å gi utvalget nødvendige opplysninger. Helsepersonell blir dermed pålagt å gi fra seg taushetsbelagt informasjon, uten pasientens samtykke.

Helseministeren glemmer imidlertid at det er så godt som umulig på grunnlag av psykiske lidelser alene, å forutsi skadelig atferd som for eksempel drap. Slik prediksjon hører bare hjemme i amerikanske TV serier som
Criminal Minds. Annerledes er det hvis rusmisbruk er en del av problemet. Men vi trenger neppe å uthule taushetsplikten for å få vite at rusmisbruk øker sannsynligheten for voldsutøvelse.

Se også kritikken mot Helsedirektoratet om farlighetsvurdering av pasienter. Det synes jeg er enda verre, fordi det vil ramme mange uskyldige:

Å fange opp personer som virkelig er farlige («sanne positive») innebærer at man også må ta med mange som i realiteten ikke er farlige («falske positive»). Det er spesielt vanskelig å forutsi sjeldne hendelser (det vil si alvorlige hendelser).

Helsedirektoratet tenker seg at en risikovurdering eventuelt skal resultere i en «risikohåndteringsplan» som skal formidles «til øvrige behandlere i pasientens behandlingskjede». Hvilke pasienter vil ønske å få en beskrivelse av seg selv som potensiell voldsutøver sendt mellom samarbeidende parter i helsevesenet?

6 kommentarer:

 1. ms.mess25.5.09

  Nu har ikke jeg lest kritikken mot Hanssen,men antar den er 'berettiget'.
  Det jeg ønsker å formidle er;
  Nå må Helsemyndighetene begynne å rette fokus på
  'Behandlerne' ikke pasientene.
  Hva med fagkompetansen,Hvem kan stille spørsmålstegn om 'kompetansen til behandlerne.
  Det ble mine tanker rundt det tragiske som fant sted i Tromsø.

  SvarSlett
 2. ms.mess25.5.09

  Det vi så sårt trenger er fokus på
  farlighetsvurdering av psykiater og psykologer.
  Hvor mange liv på samvittigheten har 'dem'?

  Det er da ikke 'pasientene' som er enn trussel!

  SvarSlett
 3. ms.mess: Hva gjelder kompetanse på å forutsi framtidige drap, så er altså det så å si umulig bare på grunnlag av psykiske lidelser.

  SvarSlett
 4. ms.mess: Det burde vært forsket på hvorfor det er så mange selvmord blant personer som får psyk. behandl., ja. 100 ganger flere enn ellers i samf.

  SvarSlett
 5. ms.mess25.5.09

  Enig,det er en umulig!Ja uannsett mennesket grunnlag.

  Galskapen ligger i det lukkete 'behandlings' miljø.
  Hvem har ikke følt seg motløs og hjelpeløs i det 'behandlerne' gjør mot 'pasienter' i det norske psykriatriske helsevern.

  SvarSlett
 6. Anonym26.5.09

  Jeg ser ikke bort i fra at folk med visse fysiske plager, skader og lidelser er overrepresenterte på drapsstatistikken. Jeg ser frem til en avissoverskrift som sier: Drapsmannen var tidligere somatisk pasient.
  Jeg ser også frem til at alle som noen sinne har hatt fysiske plager av en viss alvorlighetsgrad kommer under lupen. Her er det viktig å jobbe med finmasket nett slik at vi kan fange opp de "sanne positive".

  Og hva med visse etniske grupperinger. Hvis statistikken skulle vise at noen av disse gruppene var spesielt utsatt så må vi bruke "føre var-prinsippet".

  Folk som kjører sort BMW er vel heller ikke trygge?

  Og hva med menn med bart. Dette bør undersøkes nærmere!

  Og menn generelt; de ligger jo langt foran kvinner på drapsstatistikken. Så langt foran at jeg synes det rettferdiggjør at alle menn må tvinges til å gjennomgå en psykiatrisk evaluering. Nå oppsøker jo alle menn før eller senere fastlegen sin. Det hadde jo ikke tatt mye ekstra tid om legen tok en kjapp liten "killer test", og så utleverte hele journalen til myndigheter og kommisjoner.

  Tenk hvor mange menneskeliv vi kunne reddet...

  ;-)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post