13.5.09

Desperate mennesker

Nå kommer det forslag om krisesenter for menn for å begrense antallet familiedrap. Men hvorfor et krisesenter kun for å forhindre familiedrap, og hvorfor bare for menn?

Jeg har skrevet om dette før, men fordi bloggen har fått mange nye lesere, tar jeg det en gang til.

En blogger som jobber innen psykisk helsevern, skrev at han daglig møter desperasjon. Og desperate mennesker begår langt oftere selvmord enn drap. I 2007 døde 33 personer som følge av drap, mens 485 døde av selvmord.

Det er nesten utelukkende fagfolk og etterlatte som får "lov" til å snakke om selvmord i det offentlige rom, og man snakker om, ikke til eller med. For et par år siden var det en kampanje om åpenhet omkring selvmord. Der var det ingen plass for de selvmordstruede selv eller for dem som har prøvd å ta sitt eget liv (mange som dør av selvmord, gjør flere forsøk).

Når det snakkes om selvmord og når det skjer dramatiske ting som familiedrap eller skolemassakre, settes det ikke fokus på hva desperate mennesker kan gjøre uten å ta liv. Reflekterer mediene over hva slags budskap de sender til desperate mennesker som er i en livssituasjon og sinnstilstand der de opplever ikke å ha noe som helst å miste ved å ty til det ekstreme? Det brukes i alle fall ikke spalteplass på å henvende seg til desperate og ensomme. Dermed blir de ensomme enda mer ensomme, enda mer fremmedgjort.

Hvorfor kan man ikke opprette et krisesenter, en nødhavn, for alle desperate?

4 kommentarer:

 1. Jeg har gang på gang undret mig - og gør det nu igen - hvordan det kan være, at man f.eks. har råd til sengepladser på lukkede afdelinger til ca. 5.000,- danske om dagen (og det er uden "behandling", og iøvrigt en pris fra for nogle år siden), mens det hele tiden hedder sig, at der ikke er resourcer til krisecentre, hvor en plads ikke engang ville koste det halve. Helt bortset fra, at man kunne opfange desperate mennesker langt inden de skred til desperate handlinger.

  Det er som om man ikke vil se, at der faktisk er en del mennesker, der er rimeligt desperate i vores samfund, og først gør noget, når desperationen absolut ikke længere kan overses, dvs. ofte, når skaden er sket.

  Jeg undrer mig nu igen, fordi man pludseligt tryller 80 mill. frem her i landet, til etableringen af flere sengepladser på lukkede/sikrede afdelinger. Med begrundelsen, at kriminaliteten er ved at tage overhånd blandt "de psykisk syge". Besynderligt nok, var der igennem årene aldrig så meget som en halvtredsøre til sådant som krisecentre, der med sikkerhed havde kunnet forhindre i hvert fald størsteparten af både kriminaliteten og også selvmord. Men krisecentre er selvfølgeligt også noget mere synlige ude i samfundet, end lukkede/sikrede afdelinger.

  SvarSlett
 2. "Hvorfor kan man ikke opprette et krisesenter, en nødhavn, for alle desperate? "

  Fordi kvinner og menn opplever sine situasjoner ulikt og har ulike behov. Da må også krisesentra ta hensyn til ulike slags mennesker, samle kompetanse og legge opp arbeidet deretter. På samme måte som sykehus har ulike avdelinger for ulike slags problem.

  En mann som har det så ekstremt vanskelig situasjon at krisesenter hadde vært et alternativ for ham, ville neppe dradd til et krisesenter fullt av kvinnfolk fra før, når det nettopp var et kvinnfolk som hadde skapt hans problem etter hans oppfatning. For hadde han dradd til et sånt krisesenter, ville resultatet lett blitt mer fastlåst konflikttenkning. Og kanskje også problem i forhold til andre klienter. Tror du det er uten grunn at krisesenter for kvinner ikke vil ha menn der?

  Det er nødvendig å fri seg fra den oppfatningen at kvinner og menn er sååååå like at de under enhver omstendighet skal behandles likt.

  SvarSlett
 3. Skyggen: Jeg tenkte ikke på samme krisesenter for mishandlede kvinner og alle andre. Jeg tenkte på dette mer som en nødhavn for folk som er desperate.

  SvarSlett
 4. Anonym13.5.09

  Helt enig at en nødhavn for alle desperate er riktig. Uansett, når det er krisesentre for kvinner, kan det like gjerne være krisesentre for menn. Og også for menn, kan det være konstruktivt med kvinnefri sone, slik det kan være det med mannefri for kvinner - både i kriser, nød og velstand.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post