17.5.09

17. mai en vanskelig dag for noen


Nasjonaldagen er en dag hvor man ellers kjenner mer på ensomheten, sier en i foreningen Mental Helse.

17. mai er en av årets verste dager når man er på utsiden. Ja, verre enn jul og påske, sier noen.

Jul, 17. mai, sommerferier og fødselsdager er begivenheter og erfaringer vi anser for å være verdifulle for unger. I en misbrukerfamilie er det ikke slik. Det er vanskelig å invitere til bursdag når man aldri vet om foreldrene vil være edrue den dagen. Å gå i 17. mai-tog kan være et mareritt, når redselen for at far skal dukke opp full på fortauskanten ligger der som et åpent sår og verker. "Jeg kom gående sammen med en flokk kamerater i byen, da en av demropte: hei - se på han fylliken der! Det var så forferdelig - det var jo faren min som sto der på andre siden av gata - full. Med ett visste jeg, at jeg aldri, aldri kunne bli sett ute sammen med pappa, og at jeg aldri, aldri måtte finne på å ta kamerater med hjem", sier en.

Fattigdomsopplevelsen forsterkes i sommerferier og helger, til jul og 17. mai, sier psykolog Kjell Underlid.

Å ha dårlig råd er skambelagt i et samfunn der «alle» synes så rike. Det bidrar til å gjøre fattigdom til et individuelt problem som må hemmeligholdes og takles av den enkelte. Foreldrene vi her snakker om, vet så inderlig vel at de tilhører den gruppen Bjarne Håkon Hanssen mener må ut i arbeidslivet. Men de vet også at de ikke er i stand til det. Deres psykiske helse hindrer dem. De er imidlertid innforstått med at de kan søke økonomisk bistand på sosialkontoret til ekstrautgifter i forbindelse med barnas fødselsdager, klær til 17. mai, fritidsaktiviteter, mv. Men problemet er at slike søknader gjerne avslås under henvisning til de generelle reglene for sosialhjelp, sier en ansatt i BUP.

Jeg avslo søknader om ferier, klær til 17. mai, ekstrautgifter til julefeiring og barnebursdager, slik er reglene. Det var stort sett småbarnsbursdager. Det er mange barn som lider av fattigdommen i Norge, sier en tidligere sosionom.

På festdager som nyttårsaften og 17. mai blir kontrastene i Norge helt sinnssyke, sier filmregissør Øystein Andresen.

Foto: Håkan Dahlström/Flickr

3 kommentarer:

 1. 17.mai og andre høytider er også vanskelig for mange fedre. Plutselig vil ikke lenger mor at de skal være en naturlig del av barnas liv. Som den gode mor er hun sammen med barna sine 17.mai, kanskje i den lille bygda eller byen hvor alle kjenner alle. Kanskje har hun den nye flammen sin med. Kanskje er det de som skal være familien rundt ungene, mens pappa skyves ut i skyggene. Eller kanskje er det pappa som har den "onde" rollen, mens mamma er den som har det vomndt. Uansett: Ungene har det vondt i begge tilfelle!
  Bitre ord? Nei, en sannhet for veldig mange. Jeg beundrer alle foreldre som greier å samarbeide som fornuftige folk ved dager som 17.mai. Det å kunne oppføre seg voksent, samarbeide til ungenes beste, er de færreste forundt. Dessverre!
  En fortvilet pappa fortalte meg i dag at han hadde fått sms fra exen sin. Hun flyttet i høst og tok sønnen hans med. Fra nå av får han bare se gutten sin annenhver helg, og bare når det passer exen. Han sendte henne melding og spurte om han kunne ha guttungen et par timer på 17.mai, slik at de kunne være litt sammmen på den spesielle dagen, siden de jo bor i den samme, vesle bygda.
  Svaret kom kjapt og brutalt: "Hold deg til helvete langt unna, du, ellers får du aldri se ham mer i det hele tatt".
  Gratulerer med dagen.

  SvarSlett
 2. Alle høytider er vanskelige når man skiller seg fra "normen" på et eller annet vis. Da blir det galt uansett hva man gjør.
  17. mai er ikke noe morsomt for den som må skuffe barns forventninger på grunn av egen dårlig helse for eksempel. Eller venner som lurer på hvorfor man ikke dukker opp i festlig lag.

  SvarSlett
 3. Det der egentligt irriterer mig allermest, hvert år igen til jul, er når folk spørger, hvad jeg skal til jul. "Ikke noget." - "HVA'?!" Som om det nærmest var en forbrydelse - eller det rene vanvid... - ikke at skulle noget til jul. Og oven i købet have det ganske udmærket med det.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post