12.4.09

90-talls om internett

Via singitback82 fikk jeg vite om et leserinnlegg i Dagens Næringsliv fra 1996:
Internett er en flop; det vil si en "motegreie" som kommer til å dø ut om et par år.

Den store feil fremtidsforskerne og datafreakene gjør er imidlertid å trekke erfaringene fra bruk av PC på arbeidsplassene inn i hjemmet. De påstår derfor at en tilsvarende revolusjon vil skje der, men en slik projisering holder ikke, hverken i teori eller praksis. Utbredelsen av PCer i hjemmene vil nok øke noe i årene som kommer, men jeg tror vi allerede er nær toppen.

Grunnen til dette er simpelthen at mennesket er et sosialt vesen, og etter en stund kommer til å bli lei av å kommunisere med en maskin i fritiden. Det er forbløffende å konstatere hvordan fremtidsforskere og dataeksperter overser dette fundamentale sosiale element hos mennesket. Det er enkelt å registrere at vi mennesker er slik skapt at vi faktisk ikke ønsker å forholde oss til en datamaskin hele dagen, men at vi trenger å kommunisere med andre levende vesener.

Hvordan det er mulig å lage så mye styr omkring et medium som 99 prosent av folket ikke benytter seg av privat, kan bare forklares med at det er massemediene som er hovedaktørene også på Internett.
Forfatteren het Leif Osvold, og var cand.philol., aktuar og selvstendig næringsdrivende.

Tilsvar fikk han blant annet her og her og her.

Kritisk debatt om Internett er bra. Men debatten bør helst være basert på faktakunnskap, skrev Jan Omdahl:
Internett-skeptikerne elsker å fremstille nettet som et kaldt og asosialt medium. Men det er nettopp løsninger som fremmer kommunikasjon mellom mennesker som oppnår størst suksess på Internett. Et eksempel: Aldri i menneskehetens historie er det skrevet så mange brev som etter at elektronisk post ble alment tilgjengelig.
I 1998 var Osvold på'n igjen:
I de tre siste måneder har de som følger godt med kunnet registrere at bruken av internett i Norge har gått ned. Det er ganske naturlig at bruken av internett nå har stagnert og begynner å synke. Jeg har spådd dette for lenge siden, som eneste person i Norge, og blitt ledd av. Den første nysgjerrigheten har nå lagt seg, og folk er blitt lei av å lete mer eller mindre formålsløst på nettet.
Og i 1999:
Det er kun 20 prosent av dem som har tilgang til nettet som bruker det daglig. Det vites ikke hvor mye og til hva. Trolig foregår det meste av denne daglige bruken på jobben, til for eksempel avislesing. Andelen er oppsiktsvekkende lav, og vil nok ikke stige i tiden fremover. Den var for eksempel mye høyere for ett år siden.

Bruk av internett i hjemmet er frustrerende og tidkrevende. Det er fundamentalt forskjellig fra de gamle medier telefon, tv og radio, som alle enkelt kan bruke fra sofakroken. Disse medier har den unike egenskap at brukeren ser et ansikt og/eller hører en stemme. I så måte er nettet "fremmedgjørende". For å bruke nettet må man gå inn i et annet rom (samtidig forlater man det sosiale fellesskap - bortsett fra de enslige nerder), skru på pc'en, koble seg opp mot nettet, vente og så begynne å lete. En solitær virksomhet! Med de svært store mengder stoff som ligger på nettet og de svært begrensede treff som søkestedene gir, medfører det økende ergrelse og tidsforbruk å finne det man er ute etter.

Nettfrelste personer venter fremdeles på et gjennombrudd for nettet i massemarkedet, og spår at det vil bli like alment brukt som øvrige medier. Disse spådommer har vært prolongert gjentatte ganger de siste par år, og har nå mistet sin troverdighet.

5 kommentarer:

 1. Hehe, han fyren der var som å høre Foreningen Skepsis «tilbakevise» 9/11 Truth-bevegelsen, nå som våre forskere har funnet sprengstoffrester (både detonert og udetonert) i støvet som dalte fra World Trade Center.

  Men husker veldig godt «internettskeptikerne», eller datavegrerne som vi bare kalte dem. De fleste av dem ringte fx med det samme de hadde sendt mail, for å fortelle at de hadde sendt mail og høre om man hadde fått mailen.

  SvarSlett
 2. En klassiker det der. Jeg har den opprinnelige artikkelen som bildefil og vil nok sannsynligvis beholde den så lenge elvene renner.

  SvarSlett
 3. Amos: Jeg kjente faktisk ikke til dette. Men etter at jeg skrev posten, googlet jeg mannen, og da så jeg jo at blant andre Sissel Vedal hadde blogget om ham.

  SvarSlett
 4. Anonym14.4.09

  Han innrømmet til slutt at han tok feil:
  "-Min eneste kommentar er at jeg tok grundig feil den gangen, sier Osvold til dn.no."

  Men det tok sin tid.

  http://www.dn.no/forsiden/article623957.ece

  SvarSlett
 5. hehe, data var noe mystisk og internett var skummelt...

  Men over til noe annet. Sigrun, tusen takk for den koselige anbefalingen din i kommentarfeltet hos Virvarr, det varmet :)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post