24.3.09

Snakk om misforståelse

–Det er psykiatriens ansvar å hindre at psykiatriske pasienter utøver vold og drap, men spørsmålet er om den oppgaven kolliderer noe med det sterke fokuset våre myndigheter har på menneskerettigheter, sier Pål Hartvig, spesialist i psykiatri og forsker ved Kompetansesenter sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst. (Uthevet her)

Ha ha.

Psykiateren har visst ikke skjønt at Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) har vært overordnet norsk lov i ti år, men at alle penger til MR dessverre går gjennom Utenriksdepartementet, og er forbeholdt arbeid i andre land.

Jeg anbefaler psykiateren professor Janne Haaland Matlarys kronikk i Aftenposten 22. februar og Gro Hillestad Thunes bok Overgrep. Søkelys på psykiatrien. Med fordel kan han også lese et intervju med Thune i siste nummer av Sinn & Samfunn, som utgis av Mental Helse Norge. Der forteller menneskerettighetsjuristen at blivende helsepersonell ikke lærer noe om MR. Selv ikke helsearbeidere som utøver tvang og makt, får lære om de grenser MR setter. Juristen påpeker det tankevekkende i at da Oslo tingrett i 2007 konkluderte med flere menneskerettighetsbrudd i en tvangsinnleggelse, hadde verken Helsetilsynet i fylket, Statens helsetilsyn eller Sivilombudsmannen funnet noe å utsette på behandlingen!

2 kommentarer:

  1. Jeg læser bare: "Kvalitetssikret tvang" - hva' for noget??? Siden hvornår er skimler sorte? Måske også en misforståelse?

    SvarSlett
  2. Marian: Man snakker om kvalitetssikret tvang, ja. Norske helsemyndigheter er nemlig svært flinke på orwellsk nytale.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post