25.3.09

Ny giv for folkehelsen

Byråd Sylvi i Oslo vil sperre meg inne, Bjarne Håkon. Du får litt av en jobb, du, som skal reise bygninger som skal romme alle oss som har hatt selvmordsforsøk i livet.

Enhver institusjon med respekt for seg selv har ulike avdelinger. Det er for at noen skal kunne bli avdelingsledere, det, for det er en gjev jobb å få, kan du tro. Men jeg lurer på hvordan du har tenkt å dele inn de ulike avdelingene, Bjarne Håkon. Skal det være etter diagnose, så får du problemer, fordi psykolog og selvmordsekspert Kari Dyregrov forteller at man slett ikke trenger å ha en sykdom inni hodet sitt for å prøve å begå selvmord.

Dessuten får mange flere ulike diagnoser. Jeg leste at på Ullevål der psykiater Karterud jobber, der får pasientene i snitt fire eller fem diagnoser hver, for han Karterud tror nemlig at diagnoser er det samme som narrativer. Det er helt sant, jeg leste det i psykologitidsskriftet Impuls.

Jeg antar du har tenkt å ha en egen avdeling for muslimer, slik at de kan få gå med hijab uten å skamme seg? For skam og tap av ære kan nettopp utløse selvmordsatferd. Dessuten er du nødt til å ha det sånn, for det er veldig mange homofile som prøver selvmord. Blant den yngre garde gjør hver fjerde homofile det. Og homofile og muslimer går jo ikke sammen, det vet alle.

Men så var det de bifile, hva skal du gjøre med dem, Bjarne Håkon? De stigmatiseres av de homofile. Og de heterofile er like ille. Jeg skjønner altså ikke hvordan du skal få til dette, Bjarne Håkon.

Og hva skal vi gjøre der inne resten av livet? Skal vi bare sitte og glo i veggen? Får vi lov til å blogge, tror du? Vil jeg noen gang kunne reise til Trondheim og besøke familien? Vil jeg få feire jul? Må jeg ha med meg to digre pleiere når jeg drar på juleferie, slik at jeg ikke tar livet mitt på Gardermoen? Skal de ha gratis kost og losji hos min familie i hele juleferien? Eller tror du jeg kunne slå følge med deg, statsråd, siden du også er trønder og sikkert reiser hjem til jul?

Vil vi få ha herrebesøk på avdelingen på natta? Du tror vel ikke at seksuell avholdenhet er selvmordsforebyggende, statsråd? Og skal noen stå og se på, for å hindre at folk tar livet sitt under akten?

Du har veldig mange ting på tenke på, Bjarne Håkon. Blant annet hvor du skal plassere disse digre bygningene. Det er jo mer enn 5000 mennesker som prøver å begå selvmord hvert eneste år, og hele 90 prosent av disse overlever. Kanskje du kunne nedsette et utvalg med Sylvi som leder, og spørre henne om hun ikke like godt kunne legge tak over et par bydeler her i Oslo, så hadde vi galehus med det samme?

Jeg ønsker deg lykke til med jobben med å bedre folkehelsen.

Hilsen Sigrun

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post