11.3.09

Likestilling et klassespørsmål

Siste innlegg på årets 0803-blogg var Undres Polyfonisk feminisme, som jeg vil komme med et par bemerkninger til. Men siden ordet polyfoni fikk meg til nesten å bli voldsoffer engang, må jeg begynne med en digresjon. Eller egentlig er det vel ikke det. For det handlet om kjønn, om en mann som ville ydmyke meg, men som endte opp med å selv føle seg underlegen.

På 90-tallet var jeg ei natt på vei hjem fra et julebord, ganske dolla opp. En fyr kom bort og begynte å prate til meg på drosjeholdeplassen, men jeg virket sikkert veldig avvisende, for han ble sur. Så begynte han å mobbe meg for at jeg var utspjåka, og følgelig måtte være et mehe. "Du har vel aldri lest ei bok, du!" sa han skråsikkert. "Har du hørt om Dostojevskij? Hva!" "Å, ja", svarte jeg, "det var han som skrev polyfone romaner, det". "Hva for noe?" sa fyren, "poly..." "Polyfone romaner", gjentok jeg, "men du vet kanskje ikke hva det er, du?" Han holdt på å fly på meg. Hadde ikke kameraten min vært der, og fått stoppet ham, så tror jeg jammen jeg hadde blitt slått ned.

Vel, tilbake til "saken".

"Jeg tenker at en feminist er en person som mener at kvinner skal ha samme politiske, sosiale, seksuelle, intellektuelle og økonomiske rettigheter som menn og som anerkjenner at det er problemer i samfunnet som først og fremst rammer kvinner fordi vi er kvinner", skriver Undre.

Hvilke kvinner?

Likestilling er bare for de vellykkede i samfunnet, skrev Marte Michelet i en kommentar i fjor. Det er personer med "lav sosioøkonomisk status" som selv mener dette.

Ingenting har skjedd med lønnsgapet, ingenting har skjedd med statusen til omsorgsyrkene, ingenting har skjedd med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, skriver Michelet videre. Klasse er også avgjørende for synet på blant annet fødselspermisjon og kontantstøtte. Mens middelklassekvinner vil raskt tilbake til jobb og karriere etter å ha født, lengter ikke arbeiderklassekvinner nødvendigvis tilbake til de slitsomme fysiske jobbene sine, men ser på mammapermisjonen som en av svært få goder de har. De føler ikke at de gir opp selvrealisering ved å bli hjemme med kontantstøtte, men opplever omsorg for barna sine som et mer rikt og utviklende liv enn å ødelegge ryggen på den kjipe, elendig betalte jobben som de likevel ikke får noe respekt for å utføre.

Det er intet mindre enn krise for feminismen hvis dens tilhengere ikke klarer å komme opp med gode og troverdige løsninger som fungerer for flertallet av norske kvinner, sier Michelet: De lavtlønte, trygdede og marginaliserte.

Nemlig.

"[K]vinner utsettes i større grad enn menn for vold i nære relasjoner, blir oftere drept av nåværende og tidligere partnere og det er i all hovedsak kvinner som voldtas (av menn) og de fleste voldtekter anmeldes aldri", skriver Undre.

At så få tilfeller av vold og voldtekt anmeldes, er ikke det verste, i de verste tilfellene. Det verste er mangelen på hjelp. Det kan virke som at skadene av vold og voldtekt er så skremmende å tenke på for mange at de rett og slett lar være å forholde seg til det. Dette opprører meg, og jeg har skrevet flere poster om hvordan voldsofre kan undertrykkes i samfunnet. Patriarkatets faenskap av over- og underordning er knapt noe sted så sterkt til stede i dagens samfunn som i psykiatrien, og det kan brukes hersketeknikker, slik vi kjenner dem fra Berit Ås, overfor pasienter.

Nå skrives det så flott om etablering av nye overgrepsmottak. Men hva er det? Jo, i landets største kommune, hvor jeg bor, tilbys det ingen terapi etter barndomstraumer. Overgrepsmottaket har kun hjelp til nylig voldtatte og voldsutsatte, i inntil tre måneder. That's it.

Siden mange som følge av overgrep blir arbeidsuføre, er antakelig dette også til syvende og sist et spørsmål om klasse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post