6.3.09

Kroppsspråket avslører oss

Sosioøkonomisk status påvirker maten vi spiser, hobbyer vi deltar i, og kan ha innflytelse på vår helse. Det er lett å gjette noens status ut fra klær og størrelse på hjemmet. Men hva med mer subtile ledetråder?

Psykologene Michael W. Kraus og Dacher Keltner ved University of California, Berkeley ønsket å undersøke om ikke-verbale signaler (kroppsspråk) kan indikere vår sosioøkonomiske status. De filmet deltakere som kommuniserte med hverandre i en-til-en-samtaler.

Studien viser at de med foreldre med høy sosioøkonomisk status hadde mindre engasjert atferd enn de med lavere status. Dette viste seg i at de gjorde andre ting mens andre henvendte seg til dem, som å fikle med gjenstander og å skrible. De som var født inn i mindre privilegerte forhold, viste mer engasjement, som øyekontakt, nikking og latter.

I tillegg ble en gruppe uavhengige observatører vist 60 sekunders klipp fra videoene. De var faktisk i stand til å gjette deltakernes bakgrunn ut fra kroppsspråket deres.

En hypotese er at de heldigst stilte har mindre behov for støtte fra andre i sosiale situasjoner, fordi de som er velstående og har tilgang til prestisjetunge institusjoner, er mindre avhengig av andres hjelp. De rike har altså råd til å være relativt reserverte.

2 kommentarer:

  1. Det var en väldigt intressant undersökning!!! Det slog mig att samma uppdelning i beteende vad gäller ögonkontakt, respons och besvarande skratt finns hos män/kvinnor. Även där uppdelat i hög/låg, dvs. att män har mindre ögonkontakt, ger mindre respons och skrattar nästan inte alls i förhållande till kvinnor! Så att inte besvara sina medmänniskor, att inte låtsas om att dom finns till, att signalera att man inte behöver dom osv. Det är maktens kroppsspråk! Att vara "cool". Det får man ju lära sig redan i mellanstadiet!

    SvarSlett
  2. Sigrun9.3.09

    Jeg tenkte akkurat det samme som deg, Anja: at dette også kunne overføres til kjønn.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post