11.3.09

Konferanse om menneskerettigheter og psykiatri

Jeg har tidligere skrevet at Stortinget skal ta stilling til ratifisering av FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne våren 2010.
Ett sentralt spørsmål er om bruk av tvang innen psykisk helsevern er forenelig med konvensjonen. Konvensjonen krever at de som er pasienter, selv får ta stilling til hvilken behandling de skal ha.

Noen jeg kjenner reiser til Uganda i morgen, til en konferanse som har den nye FN-konvensjonen som tema. Arrangør er World Network of Users and Survivors of Psychiatry (WNUSP), en internasjonal organisasjon av og for brukere og overlevende fra psykiatrien. Begrepet "overlevende" brukes av personer som har opplevd å bli utsatt for brudd på menneskerettighetene i det psykiske helsevernet.

Nettverket søker å beskytte og utvikle menneskerettigheter, funksjonshemmedes rettigheter, verdighet og selvbestemmelse for dem som har fått merkelappen "psykisk syk".

WNUSP er rådgivende organisasjon for FN, og har bidratt til utvikling av denne konvensjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post