14.3.09

Eksprostituerte som myteknusere

Rogalands Avis hadde i går et intervju med en kvinne som jobber som terapeut for blant annet kvinner med prostitusjonserfaring. Odile Paulsen har selv vært prostituert.

- Da jeg jobbet som prostituert, var jeg den typen kvinne som du tror er det frivillig, sier hun.

Hun brukte nemlig ikke rusmidler. Og i begynnelsen var det lett å prostituere seg, kan hun fortelle. Dette var noe hun kjente til fra barndommen, fordi hun ble misbrukt av sin far.

- Jeg tenkte at livet som prostituert ikke skilte seg fra hva jeg hadde gjort som liten, sier hun.

Men Paulsen ble etter en stund fysisk og psykisk dårlig. Hun fikk blant annet underlivssmerter og magesmerter, og et problematisk forhold til menn.

I sitt arbeid som psykoterapeut opplever hun i dag et dilemma: Mange kvinner sier de må prostituere seg for å ha råd til behandling.

I går holdt Odile Paulsen foredrag om prostitusjon på Universitetet i Stavanger sammen med den svenske sosiologen, forfatteren og debattanten Louise Eek, også hun tidligere prostituert.

Louise Eek mener at lovforbudet mot sexkjøp er bra, men at loven ikke er nok. Hennes viktigste kritikk mot svenske styremakter er at de ikke har lagt til rette for den omfattende oppfølgingen som trengs dersom loven skal bli et redskap til å hjelpe kvinnene ut av prostitusjonen.

Ut fra mediebildet har jeg inntrykk av at dette heller ikke har gått opp for norske myndigheter.

I likhet med Paulsen avliver Eek myter om prostitusjon. En er den om den lykkelige hora. Pretty woman gjør henne rasende. En annen myte er om sexkjøperne:

- Många hävdar att sexindustrin behövs för att handikappade ska kunna få ha sex. Under alla mina år i branschen har jag bara stött på två handikappade män, forteller Eek.

Hun var i sexbransjen i 17 år.

Se også: Den urett som ikke rammer en selv

2 kommentarer:

  1. Pretty Woman er aldri yndligsfilmen til menn, bare til kvinner.

    (Bare nevner det)

    SvarSlett
  2. Sidsel Bryde3.6.09

    Kvinner kan, selv om de ikke vil. Dette er grunnlaget for at menn kan kjöpe sex. "Dette gjör du fordi du elsker meg," sier de. Og vil höre at man elsker dem. Selvom man aldri har setts för. Og visst elsker man höyt, om man er naken, det snör ute og mannen muligens har kniv. Så klart at man elsker ham höyt.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post