12.3.09

Dagen for ytringsfrihetskampanje på nett

17. februar skrev 31 norske forfattere under på en invitasjon til fire fengslede skribenter til Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. Det er Amnesty som sammen med Litteraturfestivalen står bak invitasjonen.

- I engasjementet for det frie ord har Norsk Litteraturfestival og Amnesty International sammenfallende interesser. Vårt samarbeid vil bidra til å styrke oppmerksomheten rundt den viktige debatten om ytringsfrihet - og dem som betaler en dyr pris for å ha fortalt sannheten, sier festivalsjef Randi Skeie.

- Å invitere disse fire er en støtteerklæring og en symbolsk handling fra de norske forfatterne. Norske forfattere kan ytre seg fritt, både i litteraturen og i den offentlige debatten, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Det samme kan vi bloggere, som stadig ytrer oss om stort og smått, viktig og uviktig.

I dag 12. mars er det den internasjonale aksjonsdagen for ytringsfrihet på nett, og Journalister uten grenser og Amnesty markerer dagen gjennom blant annet Amnestys nettkampanje. Jeg har signert appell for de fire på Amnestys nettside. Og så skal jeg sende denne bloggposten til familie, venner og kjente, slik at også de kan signere appell for eksempel.

De fire skribentene er:

Truong Quoc Huy (Vietnam)
Arrestert 18. august 2006 mens han satt og chattet på en internettkafé i Ho Chi Minh By. Hadde deltatt i en internettaksjon med appell for demokrati og menneskerettigheter i Vietnam.

Hu Jia (Kina)
3. april 2008 dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha "hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet". Hadde blant annet publisert en artikkel på internett der han kritiserte Kinas brudd på løftene om bedring av menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med OL i Beijing i 2008. Vært fengslet siden 27. desember 2007. Tildelt EU-parlamentets Sakharov-pris for 2008, men kunne ikke selv motta prisen.

Karim Amer (Egypt)
Dømt til fire års fengsel i februar 2007 på grunn av en blogg der han kritiserte Islam og Egypts president Mubarak. Forteller at han er blitt mishandlet i fengsel. Har sittet fengslet siden november 2006, men har også tidligere blitt arrestert på grunn av ytringer på bloggen sin.

Mohammed Abbou (Tunisia)
Ble etter en urettferdig rettssak dømt til tre og et halvt års fengsel i april 2005 på grunn av to artikler han hadde publisert på internett. En av dem kritiserte tortur i Tunisia, den andre invitasjonen til Ariel Sharon til FNs World Summit on Information Society i Tunis. Løslatt august 2006, men fortsatt underlagt sterke restriksjoner og har ikke lov til å forlate landet.

Gå til Amnestys nettsider.

Ingen kan gjøre alt. Men alle kan gjøre noe.

3 kommentarer:

  1. Kjempebra innlegg! Jeg sitter på Amnesty-kontoret og følger med på hvordan signaturene under appellene for de fire nettaktivistene bare regner inn. Jeg gleder meg til å fortelle deres pårørende (de vi har kontakt med) om all den støtten de får.

    SvarSlett
  2. I ren latskap har jeg linket til deg :o) Way to go!

    SvarSlett
  3. Psykolade: Da takker jeg for linken.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post