31.3.09

Kommentarer om "de psykisk syke"

Sjekk kommentarfeltet om "de psykisk syke" til denne bloggposten.

15 kommentarer:

 1. Koblingen mellom rasisme og fordommer om "psykisk syke" blir noe usmakelig, ja. Desverre uttrykker nok dette tanker som er mer utbredt enn en skulle tro. Skremmende.

  SvarSlett
 2. Helge: Det er nok mer utbredt enn man skulle tro, ja. Jeg lever i en litt beskyttet verden fordi jeg stort sett leser reflekterte bloggere, så det ble et lite kultursjokk å komme innom den jeg linket til her.

  SvarSlett
 3. Kunne ikke holde min kæft derovre, selv om det betyder, at jeg risikerer "sivilisert" besøg på min blog - som jeg ikke rigtigt ved, hvordan jeg har det med...

  Og skræmmende er det. I allerhøjeste grad. Hvis ord kunne dræbe (hvilket de somme tider jo faktisk kan), så ville vi have en forsamling af massemordere derovre. Skræmmende også at tænke på, at det er denne "siviliserte normalitet", børn vokser op i.

  SvarSlett
 4. Anonym31.3.09

  Ja, det er skremmende. Men disse kommentatorene er også sviktede barn (inni seg). Det betyr ikke at jeg unnskykder dem. Men i et blindt samfunn uten skikkelig åpenhet rundt barndomsdimensjonen, så må mennesker utagere slik. De er voksne og har ansvar for sin destruktivitet. Men når de er så sviktet og uinformerte, så "må sinnet ut". Skal vi være humane i forhold til tramatiserte og traumereaksjoner, så må vi også være humane når vi snakker om slike trametreaksjoner som uttrkkes i kommentarfeltet det linkes til. Det tragiske er at det kanskje ikke finnes terapeuter som vil jobbe for å reformere samfunnet og informere befolkningen, fordi terapeutene selv er blinde og i benektelse av egne overgrepshistorie (jeg kaller alt som ikke er respekt for barnet for overgrep). Disse kommentatorene har aldri blitt elsket. Og de vet det trolig ikke. De er så sinte på referansepersonene i sin fortid at de bare må uttrykke dette sinnet, fordi de ikke har fått støtte i forhold til å utforske og bearbeide traumene sine. "Sannheten forteller seg selv" når den er helt fortrengt og skjult, enten det er i form av drap eller denne formen for hat mot drapsmenn og "psykisk syke" som kommentatorene formidler. For å si det sånn, kommentatorene er osgå "psykisk syke" "drapsmenn". Vi skal reagere mot uakseptable holdninger og handlinger. Men jeg mener at vi må snakke om at også dette hatet som de uttrkker, er noe som trenger å kobles til årsaker og at vi må snakke om at også disse "hatiske kommentatorene" også skulle hatt et godt støtte-tilbud. Vi trenger alle å bearbeide våre sår og selv om det er opp til den enkelte å ta ansvar, så må vi peke på disse sammenhengene. Ikke minst på det faktum at terapeuter, politikere, og så og si alle "reflekterte (og ofte også intellektuelle og humanistiske) "samfunnsborgere" - "anvarlige" "samfunnsmennesker" - selv er blokkerte overgrepsoffer som så sårt trenger empatisk helbredelse.

  SvarSlett
 5. Så flott at dere perfekte folk får spredd noe gift om meg, bloggen min og ikke minst mer eller mindre alle gjestene på bloggen min.
  Og det at man er imot at psykiske personer som faktisk har begått drap eller drapsforsøk mest sannsynlig er ute på gata igjen etter få mnd liksom gjør oss fordumsfulle, vel da får vi være fordumsfulle.
  Jeg vil ikke ha drapsmenn som har sluppet straff fordi at de er psykisk syke gående i gata eller byen jeg og ungene mine bor i.
  Hvis det er det dere ønsker så får dere ønske det, det får bli deres og ungene deres sitt problem men da har dere valgt det selv.

  SvarSlett
 6. Og strengt tatt så var det vel egentlig "blogging om en psykisk syk knivstikker som har stukket 5 personer med kniv" som burde vært overskriften din her?

  SvarSlett
 7. Admin: Det var kommentarfeltet jeg viste til, ikke bloggen og bloggposten din.

  SvarSlett
 8. Anonym1.4.09

  Kjære Sigrun,

  En varm tanke sendes deg, du klarer altså å være saklig gjennom denne diskusjonen også. Helt utrolig og all ære til deg!

  Rakel.

  SvarSlett
 9. Rakel: Tusen takk - men det er ikke alltid jeg er like rasjonell, for selv om jeg er trønder, så er jeg ikke av den sindigste sorten.

  Men at det skulle være nødvendig med slike holdninger jeg leste i et kommentarfelt overfor folk med psyk. lidelser, når det er straff/ikke-straff som skulle være diskusjonstema, det finner jeg meg bare ikke i.

  SvarSlett
 10. Sjekk kommentarfeltet til denne bloggposten om "de psykisk syke".

  Igjen, kanskje skrevet:

  Sjekk kommentarfeltet til denne bloggposten om "om en psykisk syk knivstikker som har stukket 5 personer med kniv". ?

  SvarSlett
 11. Dette temaet var det som første gang fikk meg til å skrive et blogginnlegg.Igjen var det det at noen mente at en ferdigbehandlet aldri skulle settes fri igjen.
  Slik slår man seg selv på munnen: Det er jo ikke noe poeng i å dømme noen psykisk syke til behandling, dersom man er av den opfatning at dette ikke kan føre til endring. Da kan psykiatrien like godt holdes utenfor.

  Ellers er fakta i selve saken slik:

  De aller fleste som begår farlige handlinger er ikke alvorlige sinnslidende. I 2000 var det for eksempel 356 personer som ble dømt for forbrytelser mot sedelighet, derav fire psykotiske lovbrytere. Det samme gjelder for dem som ble dømt for forbrytelse mot liv, legeme og helbred, der var det 2420 dommer, hvorav åtte gjaldt psykotiske personer (Yngve Ystad).

  Mer alvorlig er det at av 27 drap eller drapsforsøk pådømt det året, var seks av de dømte psykotiske. Med andre ord, dersom det kommer til en så alvorlig handling som drap, er det mer sannsynlig at gjerningsmannen var alvorlig psykisk syk. I de senere år har de psykotiske utgjort ca. 20-25 prosent av de som er blitt dømt for drap og drapsforsøk. De drapsmenn (og -kvinner) som ikke er psykotiske, er som regel personer med psykiske problemer av alle slag, det kan være rus, problemer med impulsivitet, svært dårlig selvbilde eller angst.

  Men som livsforebyggende tiltak ville det være mye mer effektivt om vi nektet alle menn under 30 år førerkort, enn om vi sperret inne alle psykotiske i Norge. (Rosenqvist)Bare for å sette det litt i perspektiv.

  Nå vil det nok bli endringer i dette feltet, fordi hele problematikken nå er oppe til vurdering. Ingen vet ennå hva resultatet blir.

  Men i den prosessen vil det nok legges vekt på kunnskap og rasjonalitet, og ikke på fordommer og synsing, slik vi finner i den bloggen du linker til (bør henges, ikke se siviliserte mennesker igjen osv)

  SvarSlett
 12. Anonym, 31.03.: Det du beskriver i din kommentar, er hvad jeg hentyder til, når jeg derovre taler om "kollektiv massepsykose". En veninde af mig havde den anden dag et Laing-citat på sin blog, fra The Politics of Experience. Hendes blog er meget besøgt, hun får masser af kommentarer. Men pludseligt blev der meget stille på bloggen. Fordi citatet netop udtaler det, der under ingen omstændigheder hverken må udtales eller bare bevidstgøres: at vi alle på en eller anden måde er overgrebsofre - og at vi alle på en eller anden måde giver overgrebene videre, dvs. selv er overgribere. Så længe vi foretrækker at fortrænge fremfor at acceptere og tage ansvar, i hvert fald. Så længe vi bliver ved med, at dele skyld ud til højre og venstre, til de af samfundet til enhver tid udpegede sorte får: "psykisk syg knivstikker", bare for at slippe for at skulle erkende, at vi selv er lige så meget "psykisk syge knivstikkere".

  I mine øjne er ikke bare alt det, der ikke respekterer et andet menneske, barn eller voksen, et overgreb, men alt det, der ikke respekterer liv i al almindelighed. Og så bliver det pludseligt til et overgreb, på naturen, på planeten og dens resourcer, når jeg f.eks. køber en t-shirt, som der skulle jeg-ved-ikke-hvor-mange-titusinde liter vand til at producere.

  Ikke at jeg mener, vi alle skal forgå af skyld og skam, men hvis vi nogensinde skal kunne have det mindste håb om at bryde den her onde cirkel af overgreb, som vi lever i, så kommer vi ikke udenom, at erkende og tage ansvar for vores egne handlinger og ord. Som f.eks. "de psykisk syge", "de psykotiske", de skizofrene" osv. "og os". Også psykiatriske diagnoser repræsenterer i min verden overgreb. Og vi må blive ved med at påpege de her overgreb, der finder sted alle vegne i samfundet, hele tiden.

  Helt enig også, at behandlerne selv som oftest lever i fornægtelsen. Dem, der ikke gør, vælger som regel en karriere i systemet fra, eller bliver valgt fra af systemet (som Laing selv blev det).

  SvarSlett
 13. Det er jo interessant å merke seg at bloggeren (som vel framkommer som Admin her) har som regel å skulle forby rasisme på sin blogg - greier å lagge en post som oser av nettopp rasisme og fordommer mot psykisk syke.

  SvarSlett
 14. Jonathan1.4.09

  Hei Sigrun! Beklager meldingen over.., jeg er helt fersk som blogger og dette er første meldingen jeg skriver. Ville nå bare si, etter å ha lest endel i bloggen din, at verden trenger flere mennesker som deg!

  SvarSlett
 15. Frr: Takker for kommentar. Både fordi jeg selv er kunnskapsløs på dette feltet, og fordi det av og til er vanskelig å vite hva og hvem mediene snakker om når det gjelder psykisk syke og lovbrudd, satte jeg stor pris på den. Inspirerte meg også til en annen post.

  Jonathan: Hei! Jeg takker så mye for ros for bloggen. Det gleder alltid.
  Og så ble jeg glad over at du har postet din første bloggkommentar! En gang må jo bli den første, som man sier. "Testkommentaren" din slettet jeg bare.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post