4.3.09

Adverse Childhood Experiences-studien

Ulykkelige barn blir syke voksne, forteller VG. Men det står ikke noe om hvorfor barna var ulykkelige.

Lesetips
ACE-studien:
Den amerikanske studien Adverse Childhood Experiences, der over 17 000 amerikanere ble intervjuet om overgrep og overbelastninger i barndommen, viser at slike erfaringer kan gi 30 til 50 ganger økt risiko for depresjon, selvmord, rusproblemer og somatisk sykdom i voksen alder. Man har beregnet at skadelige barndomserfaringer er den viktigste grunnleggende årsak til sykdom, uførhet, for tidlig død og totale helseutgifter i USA.

Norsk bok:
Hvordan krenkede barn blir syke voksne av A. L. Kirkengen:
Vold, seksuelle overgrep og vanskjøtsel i barndommen medfører økt risiko for en rekke helseproblemer i voksen alder, blant annet psykiske lidelser, kreft, gynekologiske lidelser og hjertesykdommer.

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for bra linker! :)

  SvarSlett
 2. Huffameg5.3.09

  Grunnen til at det ikke nevnes, dette med oppvekstkår, er den kollektive - og ofte ubevisste - biasering at vi ikke skal "anklage" foreldre.

  Nesten alle mennesker "lider" i en eller annen grad av et slags generalisert stockholmssyndrom grunnet våre tidlige negative erfaringer med våre egne foreldre. Dette er godt dokumentert av både psykohistoriker Lloyd deMause og psykolog Alice Miller.

  Før vi klarer å ta tak i de bakenforliggende årsakene til at mennesker ikke vil se negative barndomserfaringer som årsak til senere uhelse, vil vi heller ikke kunne få gjort noe med problemet - at barn lider; Det viktigste problemet i verden, slik jeg ser det.

  SvarSlett
 3. Huffameg5.3.09

  PS: Det er forøvrig svært enkelt å teste mennesker for denne biaseringen. Alt vi trenger er en forsøkssituasjon med eksponering for ulike scenarier og en måling av stressreaksjoner. Nesten underlig at dette ikke er blitt gjort(tilsvarende forskning er imidlertid gjort på foreldre og andre voksne for å belyse de ubevisste mekanismer bak skarpe reaksjoner på barns "vanskelige" adferd (Bugental m.fl.)).

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post