16.10.14

Filmperle om diskriminering

Som reaksjon på mordet på Martin Luther King Jr. satte den amerikanske læreren Jane Elliott i gang eksperimenter med diskriminering basert på øyenfarge, for at elevene hennes skulle lære hvordan det var å være en minoritet.

Hun har også laget workshops for voksne. I filmen Blue Eyed følger vi en gruppe skolefolk, politifolk og sosialarbeidere av ulik hudfarge og kjønn. De som har blå øyne er den "mindreverdige" gruppen, og alle negative stereotyper som vanligvis brukes på fargede, kvinner og funksjonshemmede, brukes mot dem.

De blåøyde får pseudovitenskapelige forklaringer på sin underlegenhet. De undervises i ferdigheter der de forventes å mislykkes, får en IQ-test som de av kulturelle grunner forventes å ikke klare og anklages kontinuerlig for inkompetanse på grunn av øyenfargen.

En meget severdig film, synes jeg, som enhver diskriminert gruppe kan kjenne seg igjen i.

In just a few hours under Elliott's withering regime, we watch grown professionals become despondent and distracted, stumbling over the simplest commands.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post