14.12.09

Nissetro og psykisk helse

ADVAR-
SEL:

Dette
inn-
legget
har
7 års
alders-
grense.Det har vært hissig debatt blant psykiatere om hvorvidt det er positivt eller negativt for barn å tro på julenissen. Dette kan vi lese om i artikkelen Julemandssyndromet og andre risici forbundet med julen i tidsskriftet til den danske legeforeningen.

Et argument mot nissen er at barn ikke har godt av at foreldrene lurer dem. Barnets glede julaften er i virkeligheten en følelse av lettelse: Julenissen er borte i nok et år. Den konstante følelsen av å bli lurt og løyet for av foreldrene stopper endelig opp, heter det i en artikkel.

Men heldigvis viser vitenskapelige undersøkelser at barn kun i en periode av barndommen tror på nissen, og at deres forventninger til julen egentlig er begrenset.

En større undersøkelse av barn og deres foreldre viste at når gennomsnittsbarnet er 7,01 år gammelt, tror det ikke lenger på nissen, og jo smartere barnet er, desto raskere finner det ut av sannheten.

Forklaringen som foreldrene hyppigst brukte for å overbevise sine barn om at nissen fantes, var at han bor på Nordpolen. Dette er imidlertid et høyst diskutabelt faktum. Artikkelen Do reindeer and children know something that we don't? i tidsskriftet til den kanadiske legeforeningen sier nemlig at nissens hjemsted mest sannsynlig er Lappland i Finland.

Vel halvparten av foreldrene brukte også forklaringer som at julenissen kun kommer med gaver til snille barn, og at nissen vet om barn er snille. Det er derfor ikke så merkelig at barna ikke følte noen skuffelse når de fant ut at nissen ikke eksisterte.

Det er karakteristisk for barn at de later som om julenissen eksisterer for å glede sine foreldre. Barns hensyn og lojalitet overfor sine foreldre er som kjent nesten grenseløs.

Den hyppigste reaksjonen hos foreldre når barna oppga troen, var bedrøvelse (40 prosent). Forfatterne kunne derfor konkludere med at barnets erkjennelse av nissens manglende eksistens var vanskeligere å akseptere for foreldrene enn for barna.

I tillegg til psykiatrien har også den somatiske medisinen fått øynene opp for nisseforskning.

Voksne som planlegger å iføre seg nissedrakt og leke nisse, advares mot at det krever mange års trening for å bli like smidig som den riktige nissen til å komme seg opp og ned gjennom pipa. Atskillige personer har kommet alvorlig til skade ved å benytte pipa som inngang til huset. Kliniske funn ved fastklemming i skorsteinen er kvelning, hud- og luftveisforbrenninger og blødninger. Diagnosen heter The Santa Claus Syndrome.


Foto: Flickr/Lasre

3 kommentarer:

 1. Vi hadde ikke julenisse i tradisjonen vår hjemme,men barna på nabogården trodde på nissen inntil de ble ganske store. Grøt ble satt på låven julekvelden,og den forsvant på forunderlig vis.

  Jeg tror at barna ble skuffet da de oppdaget at nissen ikke fantes--slik en blir skuffet når andre illusjoner brister,men at det var fint så lenge det varte. Det å bli narret når den andre bare har godt i sinne,er greit nok.

  SvarSlett
 2. Det jeg ikke liker med nissetradisjonen, er at den faktisk skremmer vettet av mange barn. Er det noe moro da? Sikkert for foreldrene.

  SvarSlett
 3. Sunniva: Det burde kanskje vært gitt råd om hvordan man skulle te seg som nisse, for at ikke barn skal bli redde?

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post