13.12.09

Julenissens opphav


Julenissen er en etterlevning etter den hellige Nikolas.

Nikolas ble født av velstående foreldre i Patara i Lilleasia. Allerede som barn pleide han i hemmelighet å gi gaver til fattige barnefamilier. Dette fortsatte han med da han som ganske ung ble valgt til biskop i Myra i Lykia (Kale i Tyrkia).

Han var ydmyk og beskjeden av natur. Når han ga til de fattige, skjedde det alltid i det stille, slik at ingen skulle rose og berømme ham.

Under kristenforfølgelsen i 310 ble Nikolas fengslet og torturert. Men i 325 deltok han på kirkemøtet i Nikea. Han skal ha dødd 6. desember mellom år 345 og 351. Den dagen har blitt til Nilsmesse.

Mange legender forteller om hvordan Nikolas hjalp fattige barn. En gang brukte han kirkens skatter for å kjøpe fri barn som ble tatt til fange av sjørøvere. Han pleide også å kaste inn gullpenger gjennom vinduer eller peisen hos fattige familier. Dette har ført til tradisjonen i flere land med å sette sko eller tallerkener under peisen eller i vinduskarmen, eller henge opp sokker under peisen eller ved senga. Slik kan barna finne gaver og godterier når de våkner.

Historien om de tre jomfruer i Patara er godt kjent. Faren hadde mistet sin formue og hadde ikke råd til døtrenes medgift, så i desperasjon ville han selge dem til et bordell. Da Nikolas hørte om dette, kom han i hemmelighet til huset om natten og kastet en sekk med gull inn gjennom vinduet. Det var tilstrekkelig for medgift til en av søstrene. Han gjentok dette ved tre anledninger og reddet dem dermed fra et liv på bordell.

En annen historie forteller om noen sjøfolk som kom i havsnød og holdt på å forlise i et forrykende uvær utenfor Lykias kyst. I sin nød anropte de Nikolas, og straks var det en mann hos dem som hjalp til med seil og tauverk og stillet stormen. Da de var kommet trygt i land, gikk de opp i kirken for å takke. Men da de så biskopen, gjenkjente de sin hjelper ute fra havet. Derfor er han skytshelgen for sjøfolk og reisende. Mange kirker er viet ham, særlig i sjøfartsbyer.

Den protestantiske kirke forsøkte å få slutt på folks helgentro. Men troen på St. Nikolas hadde fått dype røtter og lot seg ikke knekke. Hollandske protestantiske immigranter tok med seg Sinterklaas, som de kalte ham, til Amerika. Der holdt de skikken med å feire ham i hevd. Sinterklaas er opphavet til Santa Claus.

I flere land, deriblant Nederland, Belgia og Tyskland, feires Sinterklaas med en festdag for både troende og ikke-troende. Over hele Nederland er det tilstelninger, med overføringer på TV.

I den germanske tradisjonen har nissen fått en slem medhjelper, Krampus, som straffer barn som ikke har vært snille. Heldigvis har han ikke slått an hos oss. Nikolas-tradisjonen har derimot smeltet sammen med forestillingen om nissen på låven.

1 kommentar:

  1. Og på torget i Myra står det en enorm cola-plastikknisse, til erstatning for den opprinnelige St. Niklas som nå er forvist til en krok ved den gamle kirken. Jovisst endrer verden seg...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post