13.12.09

- Hvor skal min hjelp komme fra?

For noen år siden slet jeg med både det ene og det andre. Jeg trengte blant annet hjelp med å sette sammen et monsterskap jeg hadde kjøpt på IKEA, og det fikk jeg av en hyggelig frivillig ved en frivillighetssentral.

Etterpå fortalte den hjelpsomme mannen meg at det skulle være en sammenkomst på frivillighetssentralen før jul, og han lurte på om jeg hadde lyst til å komme. Siden jeg hadde skuffen full av gratisbilletter med danskebåten - jeg husker virkelig ikke hvordan jeg kom i besittelse av dem, hmm... - tenkte jeg at de måtte det vel være fint å gi bort til brukere av frivillighetssentralen. Mange minstepensjonister setter pris på såkalte minicruise der de kan kjøpe bogskinke.

Vi spiste julemat. En av dem som serverte - en dresskledd herre - så ut som bydelspolitiker. Det var han antakelig også. Og han så ut til å trives godt i rollen som velgjører for bydelens mindre bemidlede.

På slutten holdt han en tale, om julas budskap og sånn. Da snakket han om "de av oss" som dessverre måtte tilbringe jula i ensomhet. Det kunne han beklageligvis ikke gjøre noe med, sa han, men han skulle gi de frammøtte noen trøstens ord med på veien.

Han leste fra Salme 121:

Jeg løfter mine øyne opp mot fjellene:
Hvor skal min hjelp komme fra?
Min hjelp kommer fra Herren,
han som skapte himmel og jord.

Under lesningen sukket de gamle damene og sa at ja, det er så sant som det er sagt, og amen.

Selv kokte jeg innvendig. For hvorfor informerte han ikke i stedet om at det fins julearrangementer i byen for dem som er ufrivillig alene? Kirkens Bymisjon har hvert år en fin julefeiring som også vil passe for eldre.

Bymisjonens julefeiring er kjent. Dessuten samarbeidet denne frivillighetssentralen med Bymisjonen, så de hadde ingen unnskyldning for ikke å opplyse sine brukere om julaftensfeiringen og andre arrangementer. Likevel var det ikke engang hengt opp en lapp på oppslagstavla.

Etterpå nevnte jeg det for lederen ved frivillighetssentralen.

- Vi vet ikke når påmeldingsfristen er og andre detaljer, sa hun.

- Har dere ikke internett eller telefon, da? sa jeg.

Dette er bare ett av mange tilfeller hvor jeg har blitt overrasket over mangelen på helhetstenkning omkring situasjonen til brukere av velferdstjenester.

Kristen eller annen barmhjertighet er mer enn bibelvers eller fromme ønsker. Om den skal være troverdig.

1 kommentar:

  1. Ha-ha :) Kjære deg, dette er et typisk eksempel på hva som gjør at jeg ikke liker mennesker. Jeg forstår IKKE poenget med alle "hjelpetiltak" og organisasjoner og blablablasvada. "Har dere ikke internett og tlf?" Bra spm. Det er ofte langt fra ord til handling og dët uten noen grunn somhelst.
    Jeg har selv forsøkt å få hjelp fra både det off. og fra org. i flere år nå og det er nettopp denne type oppførsel som gjør at man skjønner at det dessverre ikke er noen andre enn en selv som seriøst vil forsøke å hjelpe. Jeg er evig lei av tomme ord og løfter. Det handler bare om bevilgninger for de det kommer fra. At de selv får sine bevilgninger og sin lønn. Når det gjelder å hjelpe med EN KONKRET TING har de ALLTID en unnskyldning. Jaja, bra det ikke bare er meg som legger merke til denne UNNFALLENHETEN. Nordmenns største problem tror jeg må være UNNFALLENHET. Det er så lett å snakke og å love, men å handle, se DET er værre...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post